- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarska odobrila primenu izuzetka: Nastavlja se kupovina i uvoz ruske nafte

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Pratite nas
Bugarska Vlada odobrila je primenu izuzetka po pitanju sankcija protiv ruske nafte. O izuzetku je postigla dogovor još prethodna Vlada Kirila Petkova zbog potrebe da se isporuke nafte nastave zbog potreba zemlje.
Zahvaljujući odluci Vlade Bugarske, do kraja 2024. godine dozvoljeni su kupovina, uvoz i prevoz sirove nafte, koja se transportuje morem, kao i naftnih derivata ruskog porekla ili naftnih derivata koji se izvoze iz Rusije.
Istovremeno, zabranjuje se prodaja naftnih derivata, dobijenih iz ruske sirove nafte, drugim zemljama EU ili trećim stranama.
Zabrana stupa na snagu od 5. marta 2023. godine.
Kako pojašnjava informacioni sajt „Njuz.bg“, današnja odluka Vlade povodom naftnih derivata, zapravo, označava da rafinerija nafte „Lukoil “ u Burgasu može još četiri meseca da izvozi benzin i dizel, a nakon toga će moći da izvozi samo određene derivate koji se ne koriste u EU.
Prethodno je Parlamentarna komisija za energetiku u Bugarskoj u prvom čitanju podržala predlog zakona, koji predviđa zabranu izvoza proizvoda dobijenih iz ruske nafte. Predlog je iznela partija „Pokret za prava i slobode“ i odnosi se na rafineriju „Lukoil Neftohim“, koja se nalazi u Burgasu.
Vice-premijer za ekonomsku politiku Bugarske Hristo Aleksijev ocenio je da će zabrana izvoza derivata dobijenih iz sirove ruske nafte ozbiljno pogoditi stanovništvo i biznis.
U maju je Evropska komisija Bugarsku izuzela iz sankcija na uvoz ruske nafte. U oktobru su precizirali da zemlja istovemeno ne može da preprodaje rusku naftu drugim državama, čak ni prerađenu. Bugarska Vlada, međutim, insistira na tome da Bugarskoj nije konkretno zabranjen izvoz naftnih derivata, dobijenih iz sirove ruske nafte, uvezene morskim putem.
Zastava Bugarske  - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
REGION
Bugarski političar: Američka ambasada diktira partijama kakve odluke da donose
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala