- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski političar: Američka ambasada diktira partijama kakve odluke da donose

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastava Bugarske
Zastava Bugarske  - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2022
Pratite nas
Zakonodavni program u Bugarskoj diktiraju partije koje direktno odgovaraju američkoj ambasadi, izjavio je lider stranke „Preporod“ Kostadin Kostadinov.
Prema njegovim rečima, američka diplomatska misija diktira predstavnicima naroda kakve odluke da donose. Podsetio je kako su najveće partije, „GERB“, „Nastavljamo promene“ i Demokratska Bugarska insistirale da ne pozovu na prvu svečanu sednicu novog Parlamenta ruskog ambasadora Eleonoru Mitrofanovu.
On je takođe podsetio i da je nedavno bugarska Narodna skupština odobrila ugovor o kupovini još lovaca F-16 i obavezala Vladu da za nuklearnu elektranu „Kozloduj“ obezbedi nuklearno gorivo koje nije iz Rusije.
Kostadinov je izrazio neslaganje i sa namerom zemlje da pređe na evro.

„U situaciji kada našu zemlju trese groznica od inflacione i ekonomske krize i kada smo na ivici veoma ozbiljne dužničke spirale, kakve su bile odluke bugarske Narodne skupštine? Prognati ruskog ambasadora sa otvaranja Parlamenta, pokloniti Amerikancima dodatnih skoro tri milijarde leva za još osam američkih nacrta, pokloniti Ukrajini onaj mali deo oružja koji je preostao Bugarskoj. Takođe, likvidirati bugarski lev, učiniti da se blokovi nuklearke 'Kozloduj' mogu prebaciti na opasno američko gorivo, što bi bezbednost ne samo Evrope, nego i Bugarske dovelo u pitanje“, istakao je Kostadinov.

Bugarski parlament je krajem novembra odobrio kupovinu druge partije američkih lovaca F-16. Međutim, glasanje o ratifikaciji sporazuma izazvalo je polemiku među poslanicima skupštine.
Zgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
SVET
Ekspert: Bugarski poslanici nisu pozvali ruskog ambasadora iz straha da ne izgube američke dolare
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala