- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bela kuća: Želimo da isključimo Rusiju iz SB UN, ali ne možemo da menjamo pravila

© AP Photo / Carolyn KasterBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća  u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
Pratite nas
Sjedinjene Države žele isključenje Rusije iz grupe država stalnih članica Saveta bezbedosti UN, ali trenutno za tako nešto ne vide mogućnost, rekla je portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer.
„Ako bi postojao način koji bi omogućio da se prekine učešće Rusije u SB odmah bismo ga iskoristili. Ali, na žalost ne vidimo način da promenimo pravila UN“, rekla je ona na brifingu za novinare.
Zbog toga su napori američke administracije usredsređeni na izolaciju Rusije na međunarodnim platformama i da je privedu na odgovornost zbog događaja u Ukrajini.
Savet bezbednosti UN je struktura koja je odgovorna za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti. U Savetu bezbednosti uvek zaseda 15 zemalja, od kojih je pet stalnih članica i deset privremenih.
Podsetimo, američki kongresmeni Stiven Koen i Džo Vilson podneli su na razmatranje Predstavničkom domu Kongresa nacrt rezolucije u kojoj pozivaju američkog predsednika Džozefa Bajdena da traži isključenje Rusije iz Saveta bezbednosti UN zbog događaja u Ukrajini, objavio je list „Forin polisi“, pozivajući se na dokument.
Stalne članice SB UN su: Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina i Francuska, koje imaju pravo veta. Deset ostalih članica se bira na dve godine. Prošle godine je Indija i niz drugih zemalja izabrano kao privremene članice SB UN za period 2021-2022. godine i u avgustu prošle godine je Indija predsedavala tom organizacijom.
Savet bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
RUSIJA
Isključenje Rusije iz Saveta bezbednosti – jadna i bedna propaganda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala