- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Preokret preko noći: Nagrada Brisela za Sarajevo – omča oko vrata Republici Srpskoj

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertSamit u Briselu
Samit u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Pratite nas
Kandidatski status Bosne i Hercegovine za prijem u EU više je uslovljen nizom međunarodnih okolnosti, nego napretkom zemlje u demokratskim i institucionalnim vrednostima. Status kandidata neće imati velikog uticaja na dešavanja unutar BiH, ali će za Republiku Srpsku biti svojevrsna omča oko vrata.
Ovako preporuku nadležnih za evropska pitanja da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU komentariše politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić.

Kandidatura – omča oko vrata Republici Srpskoj

„Dvadeset godina tapkamo u mestu, gleda se u svaku zapetu, u svaki član, u svaku moguću sitnicu… I onda se odjednom sve te barijere spuštaju, preko noći se stvari menjaju… To je slično sa situacijom kada su Bugarska i Rumunija primljene – da bi se sprečilo da se reintegrišu u neki bliži odnos sa Ruskom Federacijom“, ističe on.
Prema njegovim rečima, davanjem kandidatskog statusa BiH, Brisel ne pokušava da suzbije ono što naziva „malignim ruskim uticajem“, već pokušava da spreči bilo kakve veze balkanskih država Rusijom – čak i onih, kako kaže, najnormalnijih ljudskih, kulturoloških i ekonomskih veza.
Stoga je, nastavlja Savić, kandidatski status za BiH više politička odluka, nego što je taj proces rezultat pomaka i procesa usklađivanja BiH sa EU. Uz to, na ovaj način BiH se primorava da se povinuje spoljnoj politici EU, dok se zauzvrat ne dobija ništa što bi bilo proporcionalno takvoj vrsti ustupaka.
Povinovanje spoljnopolitičkom kursu EU, prema rečima našeg sagovornika, svojevrsna je omča oko vrata Republici Srpskoj.
„Međutim, to ni na koji način ne obavezuje da se radi protiv interesa Republike Srpske. Mislim da naši predstavnici u zajedničkim institucijama i na nivou republike imaju dovoljno kapaciteta da održe dosadašnji kurs koji je, može se reći, zadovoljavajući“, kategoričan je on.

Kandidatura ne znači mnogo

Za BiH u funkcionalnom smislu status kandidata ne znači mnogo.
„Značilo je pre desetak godina, kada je bilo novca od kojeg ste mogli da razvijate infrastrukturu, ne samo materijalnu, nego i zakonodavnu. Danas tog novca nema. Nema prave pomoći iz EU koja ima mnogo internih problema“, kaže Savić.
Odluka da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU zvuči utoliko čudnije što se čini da su prenebregnuti svi dosadašnji zahtevi za reformama koji su stizali iz Brisela.
Podsećamo, status potencijalnog kandidata odobren je BiH još juna 2003, dok su pregovori oko potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju počeli dve godine kasnije, da bi bili uspešno okončani 2008.
Formalni zahtev za članstvo u EU, BiH je podnela 15. februara 2016, a od decembra iste godine do maja 2019. odgovarala je na pitanja koja joj je briselska administracija postavila u Upitniku o pristupanju.
Međutim, država dva entiteta i tri konstitutivna naroda nije uspela da se izbori sa dubokom institucionalnom krizom. Na reformu izbornog zakonodavstva čeka se više od deset godina, dok pritisci političkog Sarajeva na Srbe i Hrvate da pristanu na unitarnu i centralizovanu državu ne prestaju. Takođe nisu ispunjeni ni prioriteti, njih 14, koje je EU postavila pred BiH.
Zastave Evropske unije ispred sedišta EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
REGION
EU usvojila zaključke o proširenju na Zapadni Balkan, BiH odobren status kandidata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala