- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva: Antiruskim ispadima Šolc pokušava da se opravda zbog ekonomskih problema u Nemačkoj

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada MIP Rusije
Zgrada MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc svojim antiruskim izjavama pokušava da opravda Vladu Nemačke i samog sebe zbog neuspeha u vođenju politike prema Rusiji i rasta ekonomskih problema u Nemačkoj, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Akcenat je bio na podršci kijevskom režimu i diskusiji o tome da će nakon okončanja 'rata' u Ukrajini Rusija tražiti da obnovi ekonomske odnose sa Nemačkom. Ali mi ništa nećemo tražiti i nemački političari to moraju da shvate jednom za svagda. Neka Olaf Šolc sam odgovara za 'stezanje kaiša' poslovnih krugova na štetu sopstvenih interesa“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Međutim, kako se ističe, nemački kancelar nije spomenuo da je nepromišljena politika njegovog kabineta dovela do raskidanja rusko-nemačke ekonomske i energetske saradnje „koja je decenijama obezbeđivala napredak nemačke industrije“.
„Prećutao je i podatak da zbog neviđenog rasta cena svih vrsta energenata mnoge nemačke kompanije već sada prebacuju svoju proizvodnju iz Nemačke u SAD. Šef nemačke vlade takođe nije objasnio zašto je Berlin stidljivo i kukavički odustao od istrage sabotaža na gasovodima 'Severni tok' i 'Severni tok 2', uskraćujući nemačku privredu direktnih isporuka jeftinog ruskog prirodnog gasa“, ističe ruska strana.
Takođe se primećuje da nije bilo govora o tome u kojoj će meri „antiruska sankciona groznica, koja je zahvatila rukovodstvo Nemačke i u koju ono vuče druge zemlje EU, kao bumerang pogoditi nemački biznis“.
Skreće se pažnja i na to da Šolc nije rekao ni reč o priznanju „svoje prethodnice Angele Merkel da su Berlin i druge zapadne prestonice uvek gledale na Minske sporazume kao na priliku da se dobije na vremenu kako bi se Kijev pripremio za rat protiv Rusije.
Ruska strana zaključuje da su svi komentari Olafa Šolca dokaz da vlada kriza u razumevanju aktuelne situacije i strateškom viđenju.
„Očigledno je to vrhunac razmišljanja aktuelnih nemačkih vlasti“, zaključuje Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.
Ranije je nemački kancelar Olaf Šolc izjavio da ekonomska saradnja s Rusijom treba da postane moguća po okončanju sukoba u Ukrajini. Prema njegovom mišljenju, Rusiji „koja će završiti rat, takođe je potrebna šansa da ponovo počne ekonomsku saradnju u drugim vremenima, samo ne sada“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
RUSIJA
Putin na vezi sa Šolcom: Zbog destruktivne politike Zapada Kijev odbija pregovore
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala