- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin na vezi sa Šolcom: Zbog destruktivne politike Zapada Kijev odbija pregovore

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Pratite nas
Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je telefonom ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini, saopštila je pres-služba Kremlja.
Kako je precizirano, ruski lider je ponovo detaljno razjasnio principijelne ruske pristupe povodom sprovođenja specijalne vojne operacije.

„Skrenuta je pažnja na destruktivnu politiku zapadnih zemalja, uključujući Nemačku, koje pumpaju kijevski režim oružjem i obučavaju ukrajinske vojnike. Sve to, kao i svestrana politička i finansijska podrška Ukrajini, dovodi da toga da Kijev potpuno odbacuje ideju o bilo kakvim pregovorima“, navodi se u saopštenju.

Takva politika Zapada podstiče radikalne ukrajinske nacionaliste na nove krvave zločine protiv civilnog stanovništva, ističe ruska strana.
Putin je saopštio Šolcu da su napadi na mete u Ukrajini reakcija Rusije na provokacije Kijeva.

„Istaknuto je da su se ruske Oružane snage dugo uzdržavale od preciznih raketnih napada na određene mete na teritoriji Ukrajine, ali su sada takve mere postale iznuđen i neizbežan odgovor na provokativne napade Kijeva na rusku civilnu infrastrukturu, uključujući Krimski most i energetske objekte“, precizirano je u objavi Kremlja.

Putin je pozvao Nemačku da preispita svoje pristupe u kontekstu dešavanja u Ukrajini.
Sa svoje strane, Šolc je pozvao Putina da što pre iznađe diplomatske metode rešavanja konflikta u Ukrajini.
Tema razgovora Putina i Šolca bili su i teroristički napadi na gasovode „Severni tok“ i „Severni tok 2“ čije okolnosti, po rečima ruskog lidera, zahtevaju transparentnu istragu uz učešće ruskih specijalizovanih struktura.
Takođe su se dotakli i pitanja realizacije „prehrambenog sporazuma“ o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i uklanjanju barijera za izvoz hrane i đubriva iz Rusije.

„Naglašeno je da je neophodna savesna, sveobuhvatna realizacija 'prehrambenog sporazuma', što podrazumeva uklanjanje svih prepreka i za isporuke iz Rusije“, saopštio je Kremlj.

Inače, razgovor Putina i Šolca trajao je sat vremena.
Podsećanja radi, Šolc je poslednji put boravio u poseti Moskvi 15. februara, kada se prvi put sastao sa Putinom. Poseta nemačkog kancelara Rusiji bila je kulminacija intenzivne diplomatske kampanje Berlina usmerene na mirno rešenje krize oko Ukrajine. Uoči posete Rusiji, Šolc je boravio u Kijevu.
Međutim, poslednji telefonski razgovor Putina i Šolca održan je 16. septembra, a prethodni u maju. Lideri su i tada razgovarali o situaciji u Ukrajini, a takođe reči je bilo i o energetskoj krizi u Evropi kao i „prehrambenom sporazumu“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin i nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 26.11.2022
RUSIJA
Šolc otkrio zanimljiv detalj iz razgovora sa Putinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala