- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Borelj priznao: U EU nema jednoglasne podrške za osnivanje međunarodnog suda za Ukrajinu

© AP Photo / Virginia MayoŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Pratite nas
Šef Evropske diplomatije Žozep Borelj priznao je da ideja Evropske komisije o stvaranju nekakvoh specijalnog međunarodnog suda za Ukrajinu nije naišla na jednoglasnu podršku šefova spoljnih poslova EU na nedavnoj sednici u Briselu.
„Postoji polemika da li nam je potrebno još nešto pored Međunarodnog krivičnog suda kako bismo se borili protiv nekažnjivosti u Ukrajini. Ja sam zajedno sa EK izneo predlog ministrima (inostranih poslova na sastanku 12. decembra) i razmotrili smo ga, istina bez konkretnog rezultata. Možda će se formirati još nešto, ovo je interesantna diskusija, koja nije dala konkretan odgovor “, rekao je Borelj u govoru na forumu o ljudskim pravima u Briselu.
Istovremeno, on je istakao da je „apsolutno tačno da u borbi protiv nekažnjivosti moramo da radimo više“, ali nije objavio svoje dalje planove u ovom pravcu.
Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov komentarisao je da je očigledno da su pokušaji formiranja međunarodnog suda o dejstvima Rusije u Ukrajini nelegitimni. On je dodao da čak iako bude formiran, Moskva neće snositi nikakve posledice zbog toga.
Krajem novembra šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da je Evropska komisija predložila da se formira specijalni međunarodni sud za Ukrajinu pod okriljem UN za istragu i krivično gonjenje ruske agresije.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Lavrov: Inicijativa za osnivanje međunarodnog suda protiv Rusije u Ukrajini ─ neligitimna
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala