- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Afera „Mekinsi“: Zašto je Makron pod istragom

© AP Photo / Pool/Christophe SimonFrancuski predsednik Emanuel Makron
Francuski predsednik Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Pratite nas
Francusko tužilaštvo naložilo je pretres sedišta partije „Preporod“ Emanuela Makrona i prostorija konsultantske kuće „Mekinsi“ zbog sumnje da je ta kompanija davala priloge za predsedničku kampanju 2017. i 2022. kao znak zahvalnosti za bogate ugovore sa francuskom vladom.
Žandarmerija je danas pretresla sedište Makronove partije u Parizu zbog velike afere „Mekinsi“, nazvane po američkoj konsultantskoj kompaniji.

„Mekinsi“ - američka kompanija u centru brojnih skandala

„Mekinsi“ je kompanija sa godišnjim prihodom od 15 milijardi dolara, koja je do sada bila umešana u brojne skandale širom sveta. Među najvećim su kolaps „Enrona“ 2001, izazivanje svetske finansijske krize 2008, promovisanje „oksikontina“ i širenje epidemije zavisnosti od lekova u SAD, zbog čega su platili kaznu od 600 miliona dolara prošle godine...
„Mekinsi“ daje savete na polju strateškog menadžmenta vladama i korporacijama.
Afera je isplivala na videlo kada je francuski Senat u martu kritikovao „zavisnost“ vlade od konsultantskih kuća.

Stotine miliona konsultantskim kućama

Tako je otkriveno da je francuska vlada 2021. godine potrošila čak 893,9 miliona dolara na konsultantske usluge. Među njima je i „Mekinsi“, koji je od države dobio pet odsto od ukupnog prihoda koji je u 2020. iznosio 329 miliona dolara, a u proteklih 10 godina nije platio ni cent poreza na dobit, navode francuski mediji.
Iz „Mekinsija“ je, međutim, saopšteno da „poštuju sve francuske poreske zakone“ i da „plaćaju porez na dobit u godinama kada ostvare profit“. Kako su dodali, kompanija je platila „422 miliona evra za poreze i socijalna davanja, ili oko 20 odsto ukupnih prihoda“, međutim, ne objašnjavajući koliko je plaćeno poreza na dobit.
© AP Photo / J.M FernandezFrancuski predsednik Emanuel Makron
Francuski predsednik Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Francuski predsednik Emanuel Makron
Kako navode francuski mediji, toj konsultantskoj kući plaćeno je 12 miliona evra za savete u vezi sa nabavkom vakcina protiv kovida, 3,88 miliona evra za konsultacije u reformi stanovanja, 500.000 evra za dokument od 200 strana za simpozijum ministarstva prosvete koji nije održan...
Francuski „Mond“ nedavno je objavio kako je revizioni sud napravio poverljivi izveštaj kojim se ukazuje na problematične ugovore sa konsultantskim kućama sklopljene tokom pandemije kovida-19. Na osnovu tog dokumenta, preporučeno je da država angažuje konsultantske kuće samo u oblastima za koje državna administracija nema dovoljno stručnih kadrova, što je vlada prihvatila.

Afera usred predsedničke kampanje

Ta afera eksploatisana je i u predsedničkoj kampanji ove godine, pa je tako Valeri Pekres pozivala da Makron objasni ogromne izdatke za „Mekinsi“, među kojima su neki potpuno bizarni, kao što je plaćanje 950.000 evra za „pauerpoint“ prezentaciju na 50 strana o reformi penzionog sistema.
Žan Lik Melanšon govorio je kako je „dosta privatnih firmi kao što je „Mekinsi“ koji daje besmislene savete i ne plaća porez Francuskoj“.
Francuski Senat je, posle saslušanja o ovom slučaju, predao prijavu tužilaštvu, koje je pokrenulo istragu.
Francusko tužilaštvo sumnja kako je „Mekinsi“ davao novac za Makronovu kampanju jer je njegova vlada obilato koristila novac iz državnog budžeta za plaćanje raznih usluga toj kompaniji.
Emanuel Makron  - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
SVET
Pretres u sedištu Makronove partije: Tužilaštvo vodi dve istrage
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala