- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pretres u sedištu Makronove partije: Tužilaštvo vodi dve istrage

© Sputnik / Sergeй GuneevEmanuel Makron
Emanuel Makron  - Sputnik Srbija, 1920, 14.12.2022
Pratite nas
Francuska policija pretresla je sedište partije „Preporod“ predsednika Emanuela Makrona u sklopu istrage o finansiranju izbornih kampanja 2017. i 2022. godine.
Istraga finansiranja kampanja prešla je u operativnu fazu, a francuska žandarmerija ušla je u sedište Makronove partije, kao i u prostorije konsultantske kuće „Mekinsi“ u pariskom osmom arondismanu, po kojoj je afera i dobila ime, objavio je „Parizijen“.

Žandarmerija u sedištu Makronove partije

Tu informaciju potvrdili su i iz državnog tužilaštva za finansije, piše „Liberasion“ i dodaje da su kancelarije „Mekinsija“ pretresane i ranije, ali je ovo prvi put da je žandarmerija u prostorijama Makronove partije.
Pretres je obavljen na osnovu dve istrage koje vodi tužilaštvo, a francuski mediji navode da je žandarmerija posetila i kancelarije finansijera kampanje.
Francusko tužilaštvo u oktobru je otvorilo istragu u vezi sa finansiranjem Makronovih predsedničkih kampanja i finansijskih nepravilnosti u vezi sa angažovanjem konsultantskih kuća.
Francuski ministar ekonomije Bruno Lemer priznao je u novembru da je bilo neregularnosti u vezi sa angažovanjem konsultantske firme „Mekinsi“.
Francusko tužilaštvo sumnja kako je „Mekinsi“ davao novac za Makronovu kampanju jer je njegova vlada obilato koristila novac iz državnog budžeta za plaćanje raznih usluga toj kompaniji.
Francuski predsednik Emanuel Makron - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
SVET
„Makron mora dati ostavku“: Francuski predsednik na udaru zbog afere „Uber“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala