- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Rosatom“ želi da gradi nuklearnu elektranu u Saudijskoj Arabiji

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Uđi u bazu fotografijaŠtand "Rosatoma"
Štand Rosatoma - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
Pratite nas
Ruska državna korporacija „Rosatom“ će učestvovati u konkursu za izgradnju nuklearne elektrane u Saudijskoj Arabiji, navodi ruski premijer Aleksandar Novak u članku za list „Energetska politika“.
On je napomenuo da se razmatra izgradnja još jedne nuklearne elektrane u Turskoj.

„Ruska nuklearna industrija se nalazi na prvom mestu u svetu po portfoliju projekata u inostranstvu. Već se na različitim nivoima realizacije nalazi 34 energetska bloka u 11 zemalja, što je više od 70 odsto svetskog izvoza“, naveo je Novak.

O tome, da će „Rosatom“ uskoro poslati dokumenta na konkurs za izgradnju nuklearne elektrane u Saudijskoj Arabiji ruski premijer je objavio sredinom oktobra 2022. godine u intervjuu listu „Ašark njuz“.
Generalni direktor „Rosatoma“ Aleksej Lihačov je u novembru pojasnio novinarima, da partneri iz Saudijske Arabije tu porceduru ne nazivaju tenderom već konkurentskim pregovorima. Dodaje se da se pregovara o uslovima realizacije projekata sa raznim zemljama i kompanijama, kao i sa međunarodnim konzorcijumima.
Rusija i Saudijska Arabija su 2015. godine potpisale međuvladin sporazum o primeni mirnog atoma. Tada je Saudijska Arabija objavila da namerava da razvija atomsku energiju, sagradivši 16 blokova, a kasnije je promenila strategiju i fokusirala se na dve stanice. U februaru 2018. godine je Aleksandar Novak izjavio da je „Rosatom“ konkurisao na tenderu za izgradnju dva bloka nuklearne elektrane u Saudijskoj Arabiji.
Logo korporacije Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
RUSIJA
Putin: „Rosatom“ od ogromnog značaja za jačanje „nuklearne trijade“ Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala