- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pet mera Velike Britanije protiv invazije ilegalnih migranata iz Albanije

© Foto : Youtube/Albert Videomaker/PrintscreenAlbanci u Londonu
Albanci u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
Pratite nas
Velika Britanija pripremila je niz mera za ubrzani povratak ilegalnih migranata iz Albanije koji su preplavili britansko ostrvo i sklopila sporazum sa Tiranom o tome.
Gotovo svaki treći ilegalni migrant koji je u poslednjih godinu dana ušao u Veliku Britaniju dolazi iz Albanije, pokazuju podaci britanskog ministarstva unutrašnjih poslova. Za nepunih godinu dana u 2022. stiglo ih je čak 12.000, dok ih je godinu dana ranije bilo tek 800. Zbog toga je nedavno ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Suela Brejverman izjavila da su pod invazijom Albanaca. Negativno su reagovali i brojni Londonci, kada su Albanci blokirali ulice slaveći dan svoje zastave.
Britanski premijer Riši Sunak objavio je na Tviteru da je postignut sporazum sa Albanijom u ubrzanom vraćanju ilegalnih migranata iz Velike Britanije u tu državu, koji sadrži pet ključnih tačaka.
Budući da najveći broj ilegalnih migranata stiže malim brodovima preko kanala Lamanš, prva mera biće osnivanje komandnog centra za kontrolu tog kanala i pristupa malih brodova.
„To će ujediniti naše vojne i civilne resurse u koordinisanom odgovoru po pitanju obaveštajnih podataka, prelaženja kanala brodovima, sprovođenju i primeni propisa“, naveo je Sunak.
Druga mera je da će Nacionalna kriminalistička agencija dobiti udvostručen budžet za borbu protiv nezakonite imigracije.
Takođe biće zaposleno još 200 službenika za kontrolu ilegalnog rada, čime će, kako je naveo Sunak, broj provera u toj oblasti biti povećan za 50 odsto.
Četvrta mera je premeštanje oko 10.000 migranata, koji su smešteni u skup hotelski smeštaj, na niskobudžetna mesta, kao što su napušteni parkovi za odmor ili nekadašnji studentski domovi.
Peta mera je udvostručavanje broja službenika i radikalno pojednostavljivanje procedure azila.
Sunak očekuje da će zahvaljujući ovim merama produktivnost službi koje se bave pitanjem ilegalnih migranata, biti utrostručena.
© Foto : Youtube/Albert Videomaker/PrintscreenAlbanci u Londonu
Albanci u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 13.12.2022
Albanci u Londonu
Sunak je danas, govoreći u donjem domu britanskog parlamenta, rekao da će promene koje je najavio dovesti do toga da „ogromna većina“ zahteva za azil Albanaca biti odbijen.
„Gotovo trećina tražilaca azila u Britaniji su iz Albanije. Ali to je bezbedna i prosperitetna zemlja“, rekao je Sunak.
On je dodao da će tražioci moći da dobiju azil samo ako dokažu da su žrtve trgovine ljudima ili modernog ropstva, te da za to neće biti dovoljna samo sumnja.
„Ova, ali i druge promene, dovešće do toga da najveći broj zahteva Albanaca bude proglašen neosnovanim i oni će biti brzo vraćeni u svoju zemlju“, rekao je Sunak i dodao kako želi da se to dogodi i sa Albancima koji su već ilegalno ušli u zemlju, preneli su britanski mediji.
Zastava Albanije - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
SVET
Albanci „okupirali“ centar Londona, burne reakcije Britanaca na Tviteru /video/
Protest Albanaca u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 12.11.2022
SVET
Čerčil prekriven dvoglavim orlom: Pobuna Albanaca u Londonu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala