- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Moskva zabrinuta zbog novog zaoštravanja situacije na Kosovu

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Pratite nas
Moskva je zabrinuta zbog novog zaoštravanja situacije na Kosovu i prati njen razvoj dan i noć, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Zabrinuti smo zbog novog zaoštravanja situacije u srpskoj pokrajini. Pratimo njen razvoj bukvalno danonoćno – posebno posle serije provokacija koje su, uz povlađivanje SAD i Evropske unije, preduzele 'vlasti' u Prištini, okrenuvši se politici pojačane represije protiv Srba na Kosovu i primene direktnog etnički motivisanog nasilja“, navela je Zaharova u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.
Prema njenim rečima, cilj provokatora je jasan – da se preuzme potpuna kontrola nad nealbanskim severnim delovima pokrajine.
„I samo zahvaljujući pribranosti kosovskih Srba, koji se oslanjaju na podršku Beograda, za sada se uspešno izbegavaju veliki incidenti i srljanja u otvoreni sukob sa žalosnim posledicama“, naglasila je Zaharova.
Ona je istakla da odgovornost za „političku degradaciju na Kosovu i pogoršanje situacije kada je reč o bezbednosti, u punoj meri leži na kosovskim liderima na čelu s 'premijerom' Aljbinom Kurtijem i na njihovim zapadnim mentorima, koje očigledno predvodi Vašington“.
„Očigledna je nova gromoglasna propast posredovanja Evropske unije u klizavom dijalogu Beograda i Prištine. Razvejavaju se i poslednje iluzije o sposobnosti Evropske unije da urazumi kosovsko-albanske političare, koji otvoreno odbijaju bilo kakve savete i praktično diktiraju svoja pravila svima oko sebe. Još su očigledniji postali neumešnost i odsustvo želje Brisela da kod njih podstakne ispunjavanje usaglašenih dogovora, zlobna praksa nametanja sumnjivih kompromisa Srbima za Kosovo. Evropskim birokratama i najrevnosnijim evropskim političarima mnogo je lakše da krivicu za sve neuspehe svale na Srbe nego da ih povezuju s prištinskim radikalima“, navela je Zaharova.
Specijalne snage Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
SRBIJA
Vučić objavio kada će Beograd uputiti zahtev za povratak srpske vojske i policije na Kosovo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala