Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić objavio kada će Beograd uputiti zahtev za povratak srpske vojske i policije na Kosovo

© Tanjug / MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJESpecijalne snage Vojske Srbije
Specijalne snage Vojske Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Pratite nas
Vlada Srbije poslaće komandi Kfora zahtev za povratak srpskih snaga na Kosovo i Metohiju u četvrtak, posle sednice Vlade, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je to rekao posle prijema koji je organizovao za porodicu Petrović iz Velike Hoče, kojoj su prištinske vlasti u dramatičnoj akciji oduzele 42.000 litara vina.

Zahtev za povratak vojske i policije na KiM u četvrtak

Komentarišući izjavu nemačkog šefa diplomatije Analene Berbok da je povratak srpske vojske i policije na Kosovo i Metohiju neprihvatljiv, Vučić je rekao da je „ona odgovorila umesto komandanta Kfora koji još nije ni dobio zahtev“
„Komandant Kfora će dobiti zahtev u četvrtak, posle sednice Vlade Srbije“, rekao je Vučić.
Vučić je rekao da svaku izjavu Analene Berbok i Žozepa Borelja, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost treba detaljno analizirati i zašto je do njih došlo. Bojim se da je Boreljova reakcija samo posledica napada koje je doživeo kada je označio pravog krivca za propast razgovora u Briselu, rekao je Vučić.
„Ne dešava se ovo samo zato što je uhapšen Dejan Pantić bez razloga, zato što je zatočen, a niko ne zna gde je. Dan pre toga je Kurti rekao da su detinjaste želje da se formira ZSO. Na dan kada vam Berbok kaže, kakvog li licemerja, da je neko spustio tenzije zato što je odložio izbore, oni su upali sa specijalcima u opštinske izborne komisije. Znali su da izbora neće biti, ali su hteli da provociraju Srbe, da na silu zauzimaju prostorije u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku“, rekao je Vučić.
© Sputnik / Teodor AnastasijevićBarikada u Rudaru
Barikada u Rudaru - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Barikada u Rudaru
On je kazao i da je dobio uveravanja da neće biti novih upada na sever KiM i rušenja barikada, a Srbe je pozvao da ne nasedaju na provokacije.
Vučić je upitao „gde to piše da Priština ima pravo da uđe na sever sa dugim cevima“.
„Tako su razarali Republiku Srpsku, tako su razarali sve, samo zato što im odgovara, misleći da ćemo doveka da se pravimo ludi jer nam odgovara da ostanemo na vlasti. Srušite me, i šta“, ukazao je Vučić, govoreći o stranim zemljama koje podržavaju Kurtija.
Imam jedno ključno pitanje, izneću pet dokumenata, koji vi hoćete dokument da poštujete, kažite samo jedan, rekao je Vučić.

Priština i njeni pomagači ne poštuju nijedan dokument

„Hoćete li Kumanovski sporazum, Povelju UN, Rezoluciju 1244, Vašingtonski sporazum, Briselski sporazum. Priština ni oni koji im pomažu ne poštuju nijedan od tih sporazuma. Priznali su da su to radili i nekim drugima. Kažite mi šta hoćete od ove zemlje. Imali smo toliko besanih noći da napravimo Briselski sporazum, a sada puj-pike ne važi. Pa vam dođe Berbok i kaže ne postoji vlada u Prištini koja će pristati na ZSO. A postoji vlada u Beogradu koja će pristati na Kosovo u UN“, rekao je Vučić.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Aleksandar Vučić
On je dodao da „radimo sve što se tiče mira i molimo još jedanput da nevine Srbe puste na slobodu i da ne šalju policiju, a pogotovo ne naoružane dugim cevima, to ni po jednom pravu nemaju mogućnost da učine. Mi ne želimo nikakav sukob, nama je sve na svetu potrebno, ali to nije. Hoću da to i ljudi u svetu razumeju, kao što su Srbi razumeli“, naveo je Vučić.
Predsednik je ukazao i na dvostruke aršine koji postoje i rekao da „ovo malo gorčine što istresem je samo kap u okeanu šta bih mogao da kažem“.
Vučić je podsetio i na slučaj voza koji je iz Beograda trebalo da ide do Kosovske Mitrovice, a zbog kojeg je u Prištini, ali i u stranim zemljama, napravljena tenzija jer je unutar njega bilo napisano Srbija i bile su oslikane freske i crkve.
„To je bio naš težak „zločin“. Tako su nas optuživali za taj voz, kao što danas optužuju da je neko bacio šok-bombu, koja je pirotehničko sredstvo upozorenja, i zato treba bombardovati celu Srbiju, ne samo Srbe, jer kada im odgovara, sever Kosova je deo Srbije, a kad im ne odgovara onda nije i kažu što se mešate. Ali kada im treba da na nekoga treba da svale krivicu e onda to jeste Srbija“, rekao je Vučić.
Vežba Srpski štit u bazi Jug kod Bujanovca - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
SRBIJA
Šta piše u zahtevu Beograda da se na Kosovo vrate naša vojska i policija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala