- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tankerska kriza na Bosforu: Britanska osiguravajuća društva ne daju potrebnu potvrdu Turskoj

© AFP 2023 / OZAN KOSETeretni brodovi na ulazu u Bosfor
Teretni brodovi na ulazu u Bosfor - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Pratite nas
Na ulazu u turske moreuze Bosfor i Dardaneli se nakon početka stupanja na snagu granične cene ruske nafte formirala gužva od tankera. Prema postojećim informacijama, zagušenje u moreuzima izazvano je zato što osiguravajuća društva, od kojih je većina britanska, ne pružaju turskim ovlašćenim licima potvrde potrebne za prolazak brodova.

Šta traži Turska za prolazak tankera kroz moreuze?

U skladu sa praksom koja se u Turskoj primenjuje od 2002. godine, za prolazak kroz moreuze tankeri koji prevoze sirovu naftu, moraju da imaju polisu osiguranja brodova P&I (Protection and Indemnity Insurance).
Međutim, zbog sankcija koje su uvele Evropska unija i G7 došlo je do toga da je ovo osiguranje naftnih tankera koji prolaze kroz moreuz postalo nevažeće, zbog čega se, u slučaju nesreće, ne može nadoknaditi šteta.
U vezi sa tim rizikom, Turska je od 1. decembra objavila da uvodi nove procedure – prevoznici su dužni da dostave pismo od svog osiguravajućeg društva u kome se navodi da je za konkretnu plovidbu i teret obezbeđeno P&I pokriće. Takvo osiguranje obezbeđuje pokriće za trajne rizike koje tradicionalna osiguravajuća društva ne žele da osiguraju. Tu spadaju šteta prouzrokovana teretu tokom prevoza, „ratni rizici“ i opasnosti po životnu sredinu kao što su izlivanje nafte i zagađenje.
Tankeri sa naftom u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
SVET
Mediji: Formiran red tankera u Turskoj nakon uvođenja ograničenja cena ruske nafte

Britanska osiguranja ne dostavljaju potvrde

Gomilanje tankera na ulazu u moreuze povezano je i sa činjenicom da međunarodne kompanije koje se bave P&I osiguranjem ne dostavljaju dokumentovane potvrde koje traži Turska.
Većina brodova koji čekaju dozvolu za prolazak osigurana je kod britanskih kompanija koje su deo holdinga „International P&I Group“.
Jedna takva kompanija, „London P&I Club“, objavila je na svom sajtu saopštenje u kojem se poziva na holding „P&I Club“, koji pokriva 95 odsto svetske tankerske flote, u kojem se navodi da pisane potvrde koje traži Turska „trenutno ne mogu da budu dostavljene“.

Turska direkcija za pomorske poslove: Osiguravajuća društva se uzdržavaju da nam dostave potvrde

Generalna direkcija za pomorske poslove pri Ministarstvu saobraćaja i infrastrukture Turske objavila je 8. decembra saopštenje u kojem se navode detalji po pitanju osiguranja.
„Potpuno je neprihvatljiva situacija u kojoj P&I osiguravajuća društva ne izdaju pismo potvrde svojim komercijalnim klijentima (vlasnicima brodova) u sklopu svojih polisa osiguranja izdatih uz značajnu naknadu. Pismo koje tražimo samo potvrđuje da osiguranje navedenog plovila važi za vreme prolaska kroz moreuz. Međutim, osiguravajuća društva izbegavaju da dostave ovo pismo potvrde koje naša zemlja redovno zahteva u svakom konkretnom slučaju. Ogromna većina brodova koji prevoze sirovu naftu, a koji čekaju u Bosforu, pripada Evropskoj uniji i većina nafte ide u luke EU. Što se tiče pravila EU o embargu, nije jasno zašto osiguravajuća društva Evropske unije, koja pružaju usluge osiguranja sirove nafte koju prevoze brodovi EU, ne izdaju potrebnu potvrdu koju traži naše ministarstvo“, navodi se u saopštenju.

Većina tankera u moreuzu plovi pod grčkom zastavom

U saopštenju Generalne uprave od 9. decembra naglašeno je da prolazak na Crnom moru čeka 18 tankera sa oko dva miliona tona sirove nafte, od kojih 13 ide ka lukama EU. U saopštenju je takođe navedeno da do toga 15 tankera pripada Grčkoj.

Brodovi koji Ankari dostavljaju potrebne potvrde prolaze kroz moreuz

Prema dostupnim informacijama, kroz moreuz slobodno prolaze brodovi koji su dali potrebnu potvrdu. Tako su dozvolu za prolazak kroz Bosfor dobila četiri tankera, koji su ispunili uslove Ankare, od kojih je jedan plovio pod ruskom zastavom.
Moreuz Bosfor. Istanbul - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
SVET
Turska otkrila šta je izazvalo gužvu tankera u Bosforu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala