- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Srbi, kojima Albanci otimaju vino, imali vinovod u vreme Cara Dušana /video/

© Sputnik / Dejan SimićU podrumu gde se čuva omiljeno vino austrijskog pisca sačuvani su tragovi 24 kilometra dugačkog vinovoda, kojim je u vreme cara Dušana vino teklo od Hoče do Prizrena.
U podrumu gde se čuva omiljeno vino austrijskog pisca sačuvani su tragovi 24 kilometra dugačkog vinovoda, kojim je u vreme cara Dušana vino teklo od Hoče do Prizrena. - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Pratite nas
U podrumu Srđana Petrovića iz Velike Hoče, kome su policija i carina prištinskih vlasti zaplenile gotovo sve proizvedeno vino, nalazi se deo arheološkog nalazišta jedinstvenog u svetu – vinovod iz vremena Cara Dušana.
Vinovod je sagrađen u 14. veku, kada su Srbi porez plaćali u vinu, a ono je prirodnim padom teklo dužinom od 24 kilometara od Velike Hoče do prestonice – Prizrena.
Kuća Petrovića vino proizvodi stotinama godina, a deo cevi u njihovom je podrumu je nezaobilazno svratište svih koji u Metohiju dođu na hodočašće.
U kuću Petrovića, dok mu kosovske vlasti nisu zabranile, dolazio je i čuveni pisac, nobelovac Peter Handke, pored gostoprimstva, razlog je i izuzetno kvalitetno vino koje ova ugledna domaćinska kuća pravi.
Božidar Petrović, vlasnik imanja, sa unukom Milanom koji pregovara sa policijom - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
SRBIJA
„Vino će u kanalizaciju!“: Poruka Srbina kojem je Rosu upao na posed i pretio zaplenom
Sputnjik je pre tri godine boravio u Velikoj Hoči baš na mestu gde najviše voli da spava veliki pisac Peter Handke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala