- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Nemačka nastavlja da kupuje ruski gas - ali preko Belgije

© Sputnik / Alekseй DaničevTanker "Kiril Lavrov" prilazi naftnoj platformi "Prirazlomna"
Tanker Kiril Lavrov prilazi naftnoj platformi Prirazlomna - Sputnik Srbija, 1920, 12.12.2022
Pratite nas
Evropa nastavlja da kupuje ruski tečni prirodni gas, deo ide u Nemačku, navodi se u članku, objavljenom na portalu televizije ZDF.

„Savezna vlada je saopštila da će se snaći bez ruskog gasa. U stvari, tečni prirodni gas nastavlja da stiže iz Rusije u Nemačku“, navodi se u članku, pozivajući se na podatke Instituta za svetsku ekonomiju (IfW) u Kilu.

Prema rečima potpredsednika instituta Stefana Kutsa, evropska statistika ne pokazuje da Nemačka kupuje tečni prirodni gas od Rusije, jer on dolazi iz Belgije. Međutim, količine su relativno male – oko 6 odsto ukupnih nemačkih potreba za gasom.
Kako je ranije objavio list "Handelsblat", pozivajući se na analitičku kompaniju "Icis", evropske zemlje su od početka godine povećale uvoz ruskog tečnog gasa za više od 20 odsto.
„U poređenju sa prošlom godinom, EU, kao i Velika Britanija, kupili su skoro 21 odsto više tečnog prirodnog gasa od Rusije“, navodi se u članku.
"Trenutno, oko 13 odsto ukupnih količina tečnog prirodnog gasa stiže u Evropu iz Rusije i ove količine snažno rastu“, rekao je portparol "Icisa" Andreas Šreder.
Zbog činjenice da EU sve manje dobija ruski gas kroz gasovode, ekspert očekuje da će sledeće godine biti deficit tečnog prirodnog gasa na globalnom tržištu. Prema njegovoj prognozi, takav deficit bi mogao da iznosi oko 10 milijardi kubnih metara.
Nešto drugačiju statistiku objavio je "Fajnenšel tajms" krajem novembra. Prema njegovim podacima, evropske zemlje su u periodu od januara do oktobra povećale uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa za 42 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
RUSIJA
Britanski list: Evropske zemlje povećale uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa za 42 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala