- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Britanski list: Evropske zemlje povećale uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa za 42 odsto

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Pratite nas
Evropske zemlje su povećale uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa od januara do oktobra 2022. godine za 42 odsto u poređenju sa istim periodom 2021. godine, piše britanski list „Fajnenšel tajms“.
Kako se navodi, iz Rusije je u prvih deset meseci 2022. godine isporučeno rekordnih 17,8 milijardi kubika tečnog prirodnog gasa. Glavni kupci su bili Belgija, Španija, Holandija i Francuska. Prema procenama lista, od ukupno uvezenog „plavog goriva“ morskim putem u evropske zemlje za taj period ruski gas čini 16 odsto.
Sa druge strane, u Evropu je od početka godine gasovodima isporučeno 62,1 milijardi kubnih metara ruskog gasa. Takvi podaci govore da Stari svet nije u potpunosti spreman da se odrekne gasa iz Rusije, ocenjuje autor članka.
Prema mišljenju eksperta iz Centra za globalnu energetsku politiku sa Kolumbijskog univerziteta u Njujorku En-Sofi Korbo, Rusija bi jednog dana mogla da prekine sa isporukama gasa u Evropu. U tom slučaju, navodi Korbo, Evropljani bi bili primorani da kupuju gas na „još skupljem spot tržištu“.
Ona takođe veruje da bi Rusija mogla da rasporedi svoje tankere sa tečnim prirodnim gasom u zemljama poput Bangladeša i Pakistana i prodavati gas po nižim cenama kako bi stekla „političku prednost“ i „izvršila pritisak na Evropljane“.
Britanski list podseća da je 2021. godine Evropa ukupno uvezla 155 milijardi kubika ruskog prirodnog gasa, uključujući tečni prirodni gas. Prema navodima briselskog analitičkog centra „Bruhel“, isporuke ruskog „plavog goriva“ gasovodima pale su za skoro 80 odsto u odnosu na prošlu godinu.
Ekspert Georg Zakman smatra da Evropska unija ne bi trebalo da odustane od ruskog tečnog prirodnog gasa, ali da bi trebalo da razvije mehanizam kako bi se zaštitila u slučaju da „Rusija počne selektivno da šalje gas pojedinačnim kupcima u Evropi kako bi stekla političke poene i narušila evropsko jedinstvo“.
Gasna kompresorska stanica Minska - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
SVET
Energetski problemi EU sledeće zime će biti mnogo teži nego u narednim mesecima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala