- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Energetski problemi EU sledeće zime će biti mnogo teži nego u narednim mesecima

© Sputnik / Andreй Aleksandrov / Uđi u bazu fotografijaGasna kompresorska stanica "Minska"
Gasna kompresorska stanica Minska - Sputnik Srbija, 1920, 28.11.2022
Pratite nas
Evropsku uniju čekaju veliki problemi na zimu 2023. i 2024. godine, koji bi mogli da budu mnogo većih razmera nego oni s kojima se suočava pred početak ove zime, izjavila je generalna direktorka za energetiku u Evropskoj komisiji Dite Jul Jorgensen u intervjuu za „Vašington post“.
„To će biti teška zima, ali mislim da smo učinili sve što smo mogli da se za nju pripremimo. Mislim da će veći problem od ovog u narednim mesecima, nastupiti na zimu 2023. i 2024. godine“, rekla je Jorgensenova.
Prema njenim rečima, takva očekivanja su zasnovana na disbalansu koji postoji na globalnom finansijskom tržištu, uključujući tržište gasa.
Dok je ranije udeo ruskog gasa na evropskom tržištu procenjivana na približno 40 odsto, u novembru je on svega sedam odsto, rekla je Jorgensenova i dodala da se ta razlika nadoknađuje isporukama gasa od SAD i drugih partnera.
Predstavnica Evropske komisije je, takođe, navela da u Evropskoj uniji prognoziraju probleme s popunjavanjem zaliha energenata u martu i aprilu 2023. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala