- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Viktor But nakon povratka u Rusiju: Situacija na Zapadu – samoubistvo civilizacije

Viktor But - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Pratite nas
Rus Viktor But, koji je nakon skoro 15 godina pušten iz američkog zatvora, smatra da je trenutna situacija na Zapadu – „samoubistvo civilizacije“.

„To što se dešava na Zapadu je jednostavno samoubistvo civilizacije. Ako to samoubistvo ne bude sprečeno bar na teritoriji nezapadnog sveta koji ne kontrolišu Anglosaksonci, cela planeta će izvršiti samoubistvo. To ide, verovatno, u svim pravcima – i narkotici, i LGBT…“, rekao je But.

Kako je objasnio, u američkim školama decu u prvom razredu uče da navodno postoje 72 pola.

Sudija priznala da je obični biznismen

But je saopštio da je tokom suđenja u SAD sudija priznala da je on bio običan biznismen i da nije radio ništa protivzakonito.

„Normalan čovek bi pomislio – čemu sav taj cirkus, kad ničeg nije ni bilo.. Čak je na suđenju sudija rekla: 'Izvinite, na ovom suđenju nisam videla ništa za šta vi optužujete Viktora. On je običan biznismen. Mnogi biznismeni rade to isto. On nije radio ništa protivzakonito'“, rekao je But u intervjuu za televiziju RT.

Po njegovom mišljenju, američke vlasti su želele da od njega naprave primer za druge Ruse koji su pod istragom, kako bi pristajali na nagodbe sa SAD.
„Sve što se dogodilo sa mnom, sada se dešava sa našom zemljom“, ocenio je on.
But je podsetio da je Stejt department saopštio da će Rus služiti kaznu do kraja, jer se ispostavilo da je „tvrdoglav“ i nije pristao na nagodbu. U okviru nagodbe predlagana mu je kazna od 30 godina umesto doživotnog zatvora, ali on je to odmah odbacio

„Nisam sarađivao sa 'Talibanima'“

But je demantovao navode američkih medija da je sarađivao sa pokretom „Taliban“ (nalazi se pod sankcijama UN zbog terorističke aktivnosti).

„Ne, nije bilo nikakve saradnje. Pokret 'taliban' je objavio nagradu za moju glavu, ako me uhvate. Kako reći posle toga da ja na neki način sarađujem sa njima? To je jednostavno nezamislivo“, rekao je But, podsetivši da su ga američki mediji optužili da je prevezao talibanima 200 tenkova.

Kako je rekao, u SAD mnogi ne veruju američkim televizijama.

Jedan poziv mesečno

But je priznao da mu je tokom boravka bilo najteže odsustvo komunikacije sa porodicom, jer je imao pravo na samo jedan poziv mesečno.
„Najteže je bilo to što nisam imao mogućnost da duže komuniciram sa voljenim, bliskim ljudima. Jedan poziv mesečno… Nedostatak komunikacije sa prijateljima, porodicom – to je bilo nešto najteže što je moglo da se dogodi“, rekao je Viktor za RT.
Na pitanje novinarke kako se sada oseća, But je rekao da se oseća kao srećan čovek.
„Još uvek razmišljam, uživam u ovoj sreći – to što sam sa svojom porodicom, u rodnoj zemlji. Uživam u snegu i vazduhu slobode“, rekao je But za RT, govoreći o planovima za budućnost.

Podrška specijalnoj vojnoj operaciji

Ruski biznismen je izjavio da podržava specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini, te da mu nije bilo jasno zašto to nije urađeno ranije.

„Jasno je, nisu postojali uslovi za to, nismo bili spremni. U potpunosti to podržavam. Kad bih imao mogućnost i potrebne veštine, naravno da bih se priključio“, rekao je But.

U ćeliji – portret Putina

But je priznao da je u ćeliji u američkom zatvoru imao portret predsednika Rusije Vladimira Putina.
„Da, stalno je visio njegov portret. Zašto da ne? Ponosim se što sam Rus i što je naš predsednik Vladimir Putin“, rekao je on.

Oslobađanje Viktora Buta

Na aerodromu u Abu Dabiju je 8.12. 2022. završena procedura razmene – ruski državljanin Viktor But oslobođen je iz američkog zatvora i prebačen u Rusiju, a iz ruskog zatvora oslobođena je američka košarkašica Britni Grajner.
Inače, Viktor But je ruski biznismen koji je na zahtev Vašingtona uhapšen na Tajlandu 2008. godine, prebačen u SAD i tamo osuđen na 25 godina zatvora 2012. godine zbog „namere ilegalne trgovine oružjem i podrške terorizmu“. But je negirao sve optužbe.
Britni Grajner je američka košarkašica koja je igrala u ruskim klubovima, a 17. februara 2022. privedena je na aerodromu u Moskvi zbog šverca droge/nedozvoljenih sredstava.
Krajem jula, Vašington je, prema medijima, predložio Moskvi razmenu Buta za Pola Vilana koji je osuđen u Rusiji zbog špijunaže i Grajnerove, koja je u avgustu osuđena na devet godina zatvora zbog krijumčarenja narkotika.
Viktor But - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
RUSIJA
„Gospodar rata“ ili samo žrtveni jarac Vašingtona: Ko je Viktor But?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala