- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Teror u Češkoj zbog simpatija prema Rusiji: I učiteljica na spisku saučesnika „agresije“

© Sputnik / Ramilь SitdikovPogled na centar Praga
Pogled na centar Praga - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Pratite nas
Učiteljica u Češkoj samo je jedna na spisku procesuiranih građana koji su se pozitivno izrazili o Rusiji. Reč je o svojevrsnom zaobilaznom vraćanju u sudsku praksu članica EU krivičnog dela neprijateljske propagande koje je bilo svojstveno jednopartijskim komunističkim režimima, a služilo je za progon neistomišljenika režima.
Ovako najnovije slučajeve krivičnog procesuiranja čeških građana, koji su optuženi zbog iznošenja sopstvenih uverenja, onoga što su napisali ili rekli o ruskoj Specijalnoj vojnoj operaciji, komentariše profesor prava Zoran Čvorović.
Najnoviji sudski bilans koji se ovih dana pojavio u češkoj štampi govori da je do sada 86 ljudi bilo predmet policijske obrade, a da je protiv njih 49 pokrenut krivični postupak. U pojedinim slučajevima već su donete i pravosnažne presude. Tako je jedan poslanik češkog Parlamenta iz redova stranke Slobode i direktne demokratije osuđen na visoku novčanu kaznu od 45 hiljada kruna samo zato što je na društvenim mrežama odmah posle početka SVO napisao da je Putin čvrst čovek i da je on uveren da će Putin uspeti da razoruža ukrofašiste. Takođe, i dvojica Čeha koji vode rusofilske organizacije osuđeni su zbog organizacije skupova podrške Rusiji i zbog onog što su na tim skupovima govorili, na deset i šest meseci zatvora.

Odgovara se za delo a ne reč

U modernom krivičnom pravu, objašnjava Čvorović, važi pravilo da pojedinac po pravilu može odgovarati samo za delo, a ne i za izgovorenu reč. Za izgovorenu reč se može krivično odgovarati samo izuzetno.
“Mali je broj tzv. verbalnih krivičnih dela kod kojih pojedinac odgovara za izgovorenu ili napisanu reč. Međutim, u Češkoj kao zemlji članici EU ono što je izuzetak postalo je pravilo“.

Podstrekavanje na agresiju?

Da bi krivično osudili pojedine češke građane koji daju podršku Rusiji i njenoj Specijalnoj vojnoj operaciji, češki sudovi se dovijaju, objašnjava Čvorović, tako što njihove proruske tekstove i komentare sa interneta, društvenih mreža ili govore na javnim skupovima kvalifikuju kao podstrekavanje na vršenje krivičnih dela, pre svega krivičnog dela agresije, pošto češko pravosuđe već kvalifikuje rusku SVO kao agresiju.
"Da bi građanin Češke krivično odgovarao za podstrekavanje putem medija drugog građanina Češke na vršenje konkretnog krivičnog dela, neophodno je da postoji umišljaj podstrekača. Nejasno je kako češki sudovi dokazuju da je jedan narodni poslanik ili učiteljica bio svestan da svojim rečima podstiču drugo lice da izvrši agresiju".

Čega se Zapad plaši

Da bi se okvalifikovale kao podstrekavanje na vršenje konkretnog krivičnog dela, javno izgovorene reči narodnog poslanika ili učiteljice treba, ukazuje Čvorović, da imaju takav efekat da kod drugog lica formiraju odluku o izvršenje dela, koja pre njihovog pisanja ili govora nije postojala.
Pošto se u Češkoj sudi građanima za podstrekavanje drugih čeških građana na krivično delo agresije, postavlja se opravdano pitanje da li se to Zapad plaši da bi se u slučaju postojanja slobode medija brojni češki građani masovno prijavljivali kao dobrovoljci u ruskoj armiji.

Pod nadzorom i internet

Ne postoji način, kaže Čvorović, da se utvrdi uzročno-posledična veza između rusofilskih tekstova ili govora i krivičnog dela agresije, osim ako češki građani ne odgovarju po principu objektivne odgovornost već na osnovu same činjenice da su javno izneli proruski stav.
„Režimi zemalja EU se zapravo plaše slobode govora uopšte, pa pod opravdanjem gušenja svih proruskih stavova i stavova koji drugačije ocenjuju rusku vojnu operaciju od zvaničnog narativa, žele zapravo da trajno ograniče slobodu govora i slobodu medija u zemljama EU, u ovom slučaju Češke. Pritom im je cilj da pre svega stave pod nadzor, pod pretnjom krivičnih sankcija, slobodno polje interneta“

Gašenje medijskih sloboda

Može se reći da "cancel" kultura koja vlada na Zapadu, a koju ovakve presude samo potvrđuje, služi, uveren je Čvorović, ne samo za izgon Rusije iz evropske civilizacije, već i za gašenje klasičnih medijskih sloboda kojima se toliko diči EU.
„Ako Češka slovi za perjanicu zapadne demokratije među bivšim članicama Varšavskog pakta onda je jasno šta je preporuka. Preporuka da se po primeru Češke i druge države na ovaj način krivično procesuiraju sve one koji pisanjem ili govorom daju bilo kakvu podršku Rusiji“.

Odgovaraju za svaku izgovorenu reč

Naš sagovornik podseća da je odmah posle 24. februra u Češkoj počeo progon svih onih građana koji su pokazivali simpatije prema Rusiji.
„Već na početku ratnih događaja, javni tužilac Češke Republike skrenuo je pažnju putem medija građanima Češče da mogu da odgovaraju za izgovorenu ili napisanu reč na internetu, mediju ili javnom skupu, ukoliko imaju blagonaklon stav prema Vladimiru Putinu, ruskim vlastima ili opravdavaju akcije ruske vojske Ukrajini. Ovim je zapravo najviši tužilac hteo da onemogući da se u budućim krivičnim postupcima okrivljeni pozivaju na pravnu zabludu, odnosno da nisu mogli znati da njihova dela, predstavaljaju krivično delo, budući da je reč o novim inkriminacijama“.

Vrednosti demokratskog društva?

To što se u pojedinim predmetima u kojima su donete prvostepene pravosnažne presude ograničenje slobode govora pravda vrednostima demokratskog društva, Čvorović smatra apsurdom.
„Demokratsko društvo pre svega počiva na javnoj polemici, slobodi govora i slobodi izražavanja i misli, a ovde se taj temelj demokratskog društva na najdrastičniji način zapravo ukida izricanjem kazni zatvora i novčanih kazni svima koji iznose drugačije mišljenje“.

Evropa se vraća u predmoderno doba

Pravno istorijski gledano, ovakvo bezobalno tumačenje ustanove saučeništva, a u okviru nje podstrekavanja, podseća na to kako je saučesništvo tumačeno i zlopotrebaljavano u praksi u evropskim feudalnim državama i aspolutnim monarhijama.
“Evropa se po svemu vraća u predmoderno doba kada je u pitanju odnos ne samo prema ljudskim slobodama, nego i kada je u pitanju odnos prema pojedinim opštih krivično-pravnim instituta kao što je saučesništvo. To govori da će u sudskim postupcima u EU sve više biti politike i samovolje“, zaključuje naš sagovornik.
Pravno istorijski gledano, ovakvo bezobalno tumačenje ustanove saučeništva, a u okviru nje podstrekavanja, podseća na to kako je saučesništvo tumačeno i zlopotrebaljavano u praksi u evropskim feudalnim državama i aspolutnim monarhijama.
“Evropa se po svemu vraća u predmoderno doba kada je u pitanju odnos ne samo prema ljudskim slobodama, nego i kada je u pitanju odnos prema pojedinim opštih krivično-pravnim instituta kao što je saučesništvo. To govori da će u sudskim postupcima u EU sve više biti politike i samovolje“, zaključuje naš sagovornik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala