- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska crkva: Pritisak na pravoslavlje razbuktaće građanski antagonizam u Ukrajini

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-Pečerska lavra u Kijevu
Kijevsko-Pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Pratite nas
Pritisak ukrajinskih vlasti na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu rasplamsaće građanski antagonizam u zemlji, izjavio je predsednik sinodalnog odeljenja Moskovskog patrijaršije za odnose sa javnošću i medije Vladimir Legojda.

„Siguran sam da pritisak na jedinu kanonsku crkvu u zemlji (da ne govorimo o već njenoj faktičkoj zabrani, na čemu insistiraju neki poslanici i drugi zvaničnici) ne samo da neće pomoći u uspostavljanju jedinstva i građanskog mira u Ukrajini, već će samo još jače razbuktati građanski antagonizam, konačno podeliti društvo i doprineti daljem guranju zemlje u ponor sukoba i nereda“, napisao je Legojda na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, ukrajinske vlasti „nastavljaju da pojačavaju pritisak“ na UPC.
On je zaključio da se pretresi u hramovima i manastirima Ukrajinske crkve sprovode već treću nedelju, počev od najzapadnijih eparhija, preko centra zemlje i na istok.
Ranije danas ukrajinski mediji su objavili da je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) počela pretres u objektima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC).
Savetnik Uprave SBU za Harkovsku oblast Vladislav Abdula je na društvenim mrežama objavio da se „kontraobaveštajne aktivnosti“ sprovode istovremena na 14 objekata kanonske UPC i to u cilju bezbednosti stanovništva od provokacija i terorističkih akata.
Služba bezbednosti Ukrajine je 22. novembra izvela „kontraobaveštajne aktivnosti“ na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre, u još dva manastira i u Sarnjenskoj eparhiji kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Rovnjenskoj oblasti. Tada je saslušano više od 50 ljudi i pronađena je „proruska literatura“. Po rečima mitropolita Antonija, to su bile vaskršnje poslanice patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila koje su poslate svim eparhijama Moskovske patrijaršije i knjige koje osuđuju ukrajinske raskolnike.
Lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine s vremena na vreme zabranjuju delovanje UPC.
Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije tokom litije u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
SVET
Progon Crkve u Lavovu: U Ukrajini besni rat protiv pravoslavlja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala