- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Progon Crkve u Lavovu: U Ukrajini besni rat protiv pravoslavlja

© Sputnik / StringerMitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije tokom litije u Kijevu
Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije tokom litije u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
Pratite nas
Učestale akcije protiv UPC širom Ukrajine potvrđuju da se na području ove bivše republike SSSR vodi sveobuhvatni rat protiv Rusije - ne samo oružani sukob, već duhovni rat protiv pravoslavne crkve na globalnom planu.
Ovako zabranu delatnosti kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije na teritoriji Lavovske oblasti koja je usledila nedugo nakon “kontraobaveštajnih aktivnosti” ukrajinske službe bezbednosti u komplesu Kijevsko- pečerske lavre komentariše Jovan Janjić, kulturolog, član Pravoslavne akademije nauka i Srpske duhovne akademije.
Odlukom oblasnog Saveta, zabrana rada UPC u Lavovu biće praćena i drugim merama od kojih neke, ako je suditi po predlozima ovog tela, podrazumevaju aktivnosti policije i teritorijalne odbrane.

Crkva je jedna

Udar na UPC udar je na celokupno pravoslavlje, smatra Janjić, jer po članu 9 Simbola vere, sve pomesne pravoslavne crkve, bez obzira na nacionalne odrednice u njihovom imenu, čine jednu, sabornu i apostolsku crkvu.
© Sputnik / Sergeй Pяtakov / Uđi u bazu fotografijaPatrijarh Kiril
Patrijarh Kiril - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Patrijarh Kiril

“Pritisci na UPC nisu novijeg datuma, budući da je bilo pokušaja da se stvori nekakva nova ukrajinska pravoslavna crkva koju je priznala Carigradska patrijaršija, ali budući na nekanonski način, ona nije primljena u zajednicu vaseljenske pravoslavne crkve. Jedina legalna kanononska Crkva je UPC koja ima vezu sa Moskovskim patrijarhatom, a preko njega i sa Vaseljenskom patrijaršijom. Ona je ta koja je u zajednici sa svim pravoslavnim crkvama u svetu,” objašnjava Janjić.

Krađa duhovnog nasleđa

Svesni ove činjenice, oni koji danas kreiraju politiku na teritoriji Ukrajine, pokušavaju da ponište delovanje ove crkve što je, smatra Janjić, direktni udar na duhovni život naroda, budući da apsolutna većina pravoslavnog stanovništva na teritoriji Ukrajine pripada kanonskoj UPC.
© Foto : YT/Sputnjik SrbijaLitija u Ukrajini
Litija u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Litija u Ukrajini

“Ako vi na taj način pokušavate da sprečite delovanje ove crkve, vi u stvari udarate u duhovno biće sopstvenog naroda, težite njegovom odnarođivanju i stvaranju drugog identiteta. Ovde je posredi pokušaj krađe duhovnog nasleđa koje pripada ruskom narodu i RPC i stvaranja na temelju tog nasleđa novog identiteta.”

Zavirite u sopstvene biblioteke

Idejni tvorci ovog projekta nalaze se u onim svetskim centrima moći koji Ukrajinu i ukrajinski narod instrumentalizuju kao sredstvo u obračunu sa Rusijom. Otuda, uveren je Janjić, ovo što danas gledamo u Ukrajini nije borba za teritoriju već borba Hrista i Antihrista, pa se jedino u tom kontekstu može tumačiti i pretres Kijevsko pečerske lavre i zaplena “ruske literature”.
© Foto : Security Service of UkrainePripadnik Službe bezbednosti Ukrajine
Pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine
“Svi oni koji rovare po pravoslavnim manastirima Ukrajine ne treba tamo da traže rusku literaturi i ruske knjige. Neka zavire u sopstvene biblioteke, svoju dušu i identitet- svi su oni stasali na kulturi koja je stvarana pod okriljem RPC i ruske države”.

Od Palmire do Kijevsko-pečerske lavre

Celokupna ljudska istorija obeležena je borbom za slobodu, za taj najviši dar koji je Bog dao čoveku pa je u 21. veku, primećuje Janjić, nezamislivo uskraćivanje prava na slobodu veroispovesti.
© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPalmira
Palmira - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Palmira
“Kijevsko -pečerska lavra, svetinja iz 11. veka, bogata riznica duhovnog nasleđa koja se nalazi pod zaštitom Uneska, danas je na udaru kijevskog režima. Zašto civilizovani svet sa mračnog Zapada koji je digao glas kada su rušene statue Bude u Avganistanu i Palmira u Siriji ćuti kada je reč o jednoj od najvećih svetinja u pravoslavnom svet?”
© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaKijevsko-Pečerska lavra u Kijevu
Kijevsko-Pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Kijevsko-Pečerska lavra u Kijevu

Pavelić je bio preteča

Analogan slučaj ovome što se dešava u Ukrajni- pokušaj zabrane delovanja kanonske pravoslavne crkve kojoj pripada apsolutna većina stanovništva jedne države- gotovo da nema. Možda se u manjem obimu, kaže naš sagovornik, to može uporediti sa nastojanjima nacističke Nemačke da u okupiranim područjima u Drugom svetskom ratu instalira svoju crkvenu strukturu tzv. pravoslavnu umesto kanonske ili nastojanjima Pavelića da u NDH uništi SPC i zameni je nekakvom Hrvatskom pravoslavnom crkvom.
CC0 / United States Holocaust Memorial Museum, Photograph #85432 / Adolf Hitler i Ante Pavelić
Adolf Hitler i Ante Pavelić - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Adolf Hitler i Ante Pavelić
Posle serije incidenata na teritoriji Ukrajine, na potezu su sve pravoslavne crkve, zaključuje Janjić, pa i one koje pretenduju da se nazivaju crkvama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala