- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

RPC o hajci na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu: Kijev deluje kao u vreme ratnog komunizma

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinska zastava ispred crkve Svete Sofije u Kijevu
Ukrajinska zastava ispred crkve Svete Sofije u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 10.12.2022
Pratite nas
Progon Ukrajinske pravoslavne crkve u Ukrajini može se uporediti sa ratnim komunizmom u RSFSR kada su nepodobne sveštenike slali u logore zbog „antisovjetskog delovanja“, izjavio je zamenik predsednika Sinodalnog odeljenja Moskovske patrijaršije za odnose crkve sa društvom i medijima Vahtang Kipšidze.
Kako je ocenio, Ukrajinska pravoslavna crkva se ne uklapa u političku konjunkturu ukrajinskih vlasti, jer je „za Hrista“.

„To ne da mira ukrajinskim vlastima. Kao u vreme ratnog komunizma – svaki nepodobni sveštenik mogao je da bude optužen za antisovjetsku agitaciju, da se zatvori hram, a on da se pošalje u logor. Sada ukrajinske vlasti pokušavaju da deluju po istom scenariju. One pokušavaju da dokažu da su navodno iza manastirskih zidina zaseli 'neprijatelji' koji su na pogrešnoj političkoj strani. Tako ukrajinske vlasti pokušavaju da opravdaju svoje bezakonje i kršenje slobode savesti“, rekao je Kipšidze za televiziju „Rusija 24“.

On je poručio da Ruska pravoslavna crkva nije izdala vernike u Ukrajini.
„Niko nije izdao ukrajinske vernike. U kanonskom prostoru mi sa njima činimo jednu celinu, osim onih koji sami izađu iz tog prostora. Molimo se istim svetiteljima, primamo iste svete tajne. Stoga, uprkos svim političkim razdorima, ratovima kojih je bilo i koji će biti u istoriji čovečanstva, mislim da će ta rana biti zaceljena i da ćemo ponovo jednim ustima moći da slavimo jednog Boga“, rekao je Kipšidze.

Ukrajinske službe nastavljaju pretrese po eparhijama

Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da je na teritoriji Harkovske eparhije kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve pronašla „prokremaljsku literaturu“, ruske suve obroke, kao i da je kod jednog monaha pronađen ruski pasoš.
„Služba bezbednosti završila je kontraobaveštajne aktivnosti u objektima UPC u Harkovskoj oblasti. Na teritoriji eparhije pronađene su biblioteke sa prokremaljskom literaturom, materijali koji veličaju zemlju agresora i velika količina gotovine u različitim valutama, uključujući ruske rublje“, navodi se u saopštenju Službe na Telegramu.
Kako je precizirano, tokom pretresa pronađeni su i ruski suvi obroci, a ukrajinski bezbednjaci trenutno proveravaju „moguću umešanost“ monaha kod koga je pronađen ruski pasoš „u obaveštajne i subverzivne aktivnosti obaveštajnih službi zemlje agresora“.
Lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine postepeno zabranjuju delovanje UPC. Konkretno, poslanici Lavovskog oblasnog saveta nedavno su doneli odluku da zabrane delatnost UPC na teritoriji oblasti.
Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini učestali su napadi ukrajinskih nacionalista na crkve, sveštenstvo i vernike kanonske UPC.
Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije tokom litije u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
SVET
Progon Crkve u Lavovu: U Ukrajini besni rat protiv pravoslavlja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala