- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Velika Britanija, Japan i Italija zajedno razvijaju borbeni avion

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Swadim/Cropped photo / Projekat novog britanskog aviona Tempest
Projekat novog britanskog aviona Tempest - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Pratite nas
Velika Britanija zajedno sa Italijom i Japanom razvijaće borbeni avion sledeće generacije koji će koristiti veštačku inteligenciju i trebalo bi da bude operativan do 2035. godine, objavio je britanski premijer Riši Sunak.
Cilj tri zemlje je da kombinuju britanski projekt „Future Combat Air System“, također poznat kao „Tempest“, s japanskim F-X programom u projektu pod nazivom Global Combat Air Programme (GCAP), saopštila je britanska vlada, prenosi Skaj njuz.
Novi avion, sa radnim nazivom „Tempest“, trebalo bi da u Britaniji zameni vremešni „tajfun“ i da bude mlaznjak sledeće generacije poboljšan mogućnostima kao što su potpuno autonomno upravljanje, napredni senzori, najmodernije oružje i inovativni informatički sistemi.
Dizajn letelice radiće britanski BAE Systems PLC, japanski „Micubiši hevi indastriz“ i italijanski „Leonardo“, a ona će imati napredne digitalne mogućnosti u sajber ratovanju.
Prema navodima britanskih izvora, avion bi trebalo da ima i mogućnost identifikacije gestova pilota, kao i praćenje njegovog oka. Taj sistem koristio bi se u slučaju premora ili gubitka svesti pilota, kada bi veštačka inteligencija preuzela upravljanje avionom.
U pilotskoj kabini neće biti prekidača, a predviđa se i da će imati naprednu stelt tehnologiju zahvaljujući kojoj će biti gotovo nevidljiv na radaru.
Britanski premijer Riši Sunak posebno je istakao da će zahvaljujući razvoju novog aviona u toj zemlji biti otvoreno na stotine novih radnih mesta za visokokvalifikovane radnike.
Prema procenama kuće „Prajsvoterhaus Kupers“, vodeća uloga u razvoju aviona mogla bi da generiše 21.000 radnih mesta, kao i 26 milijardi funti do 2050. godine.
Američki strateški bombarder B-21 rajder - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Amerikanci predstavili novi strateški bombarder B-21 /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala