- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Reprezentativac Kameruna ekskluzivno za Sputnjik objasnio zašto je u Kataru igrao sa zastavom Rusije

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaGael Ondua
Gael Ondua - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Pratite nas
Gael Ondua, kamerunski fudbalski reprezentativac sa ruskim državljanstvom, nije se odrekao zemlje koja mu je, kako kaže, podarila „karijeru, porodicu i prijatelje“ – na Svetskom prvenstvu u Kataru izašao je na teren u kopačkama sa ruskom zastavom.
Upravo ste se vratili sa Svetskog prvenstva u Kataru, gde ste igrali za reprezentaciju, što je najveće dostignuće i san svakog fudbalera. Kako se osećate?
– Da, to su neopisive emocije. Bio mi je san iz detinjstva da učestvujem na takvom takmičenju i to se ostvarilo. Nakon utakmice vlada sreća, ali sa druge strane malo sam i tužan, jer smo mogli proći dalje. Nažalost, to se nije dogodilo. Mislim da bi svaki profesionalni sportista želeo da ode što dalje na tom takmičenju. U pogledu karijere, to je bio moj san i on se ostvario.
U Kataru ste igrali u kopačkama sa dve nacionalne zastave: Kameruna i Rusije. Zašto ste stavili zastavu Rusije i kako je na to reagovao Vaš tim? Da li je zbog toga FIFA imala nekih pitanja ili neka druga zvanična lica?
© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaGael Ondua: Kopačka sa zastavama Kameruna i Rusije
Gael Ondua: Kopačka sa zastavama Kameruna i Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Gael Ondua: Kopačka sa zastavama Kameruna i Rusije
– Što se tiče zastava Rusije i Kameruna na kopačkama, već dugo igram u njima. U tome nema ništa novo, posvećeno Svetskom prvenstvu. Moja ljubav prema Rusiji je bezgranična. Rusija je od mene napravila ovo što sam danas, Rusija mi je dala karijeru, veliku porodicu i prijatelje. Roditelji su me od detinjstva učili da budem zahvalan. Ovo je znak zahvalnosti za sve što je ta zemlja učinila za mene. Za mene je to duga tradicija i ja ću joj ostati veran. Za to znaju čak i u reprezentaciji. To nikada nije predstavljalo problem. Nikada nismo morali da razgovaramo o toj temi, jer je to normalno.
Na Svetskom prvenstvu 1990. reprezentacija Kameruna stigla je do četvrtfinala pod vođstvom sovjetskog trenera Valerija Nepomnjaščeg. To je bio najveći uspeh selekcije Kameruna, koja se češće od ostalih afričkih reprezentacija probijala do završne faze Svetskog prvenstva. Da li sada postoje mogućnosti za obnavljanje slične fudbalske saradnje između Kameruna i Rusije?
– Bio je to fantastičan period za reprezentaciju Kameruna, tada je Nepomnjašči uspeo da odvede reprezentaciju Kameruna do četvrtfinala Svetskog prvenstva. U tom periodu igrao je neverovatan tim sa legendarnim Rožeom Milom. Nepomnjašči mi je uputio reči podrške uoči mog puta na Svetsko prvenstvo u Kataru. I zaista sam bio veoma polaskan što me podržavaju takvi ljudi koji se smatraju legendama u kamerunskom fudbalu. Tako da, što se tiče odnosa Rusije i Kameruna, mislim da je sve moguće i da obe zemlje još imaju čemu da teže.
Ko su vaši idoli u kamerunskom, afričkom, ruskom i svetskom fudbalu?
– Iskreno, ne volim da govorim da mi je neko idol. Moj idol je Bog. Među onima kojima se divim na prvom mestu je moj otac. Dalje kralj fudbala Pele, Lav Jašin, Rože Mila, Strelcov, Maradona, Samjuel Eto, Rigober Song. Dosta njih. Bilo bi sjajno igrati i vežbati sa njima. Spomenuo bih i Pavljučenka i Lasanu Dijaru.
Da li ste razmišljali o tome šta planirate da radite po završetku profesionalne sportske karijere? Da li biste želeli da iskoristite svoje znanje o Rusiji i Africi za razvoj odnosa između te dve zemlje?
– Rusija je moja druga otadžbina, moja druga kuća. Posle svake sezone idem kući, u Moskvu, i trudim se da provedem odmor sa prijateljima i porodicom. Nakon okončanja fudbalske karijere, san mi je da otvorim fudbalsku akademiju u Rusiji. Nisam uspeo da zaigram za reprezentaciju Rusije. Ali deca iz moje akademije će uspeti. Igrati za reprezentaciju Rusije i osvajati velike trofeje je moja najveća želja. Takođe bih želeo da otvorim specijalnu osnovnu školu, od vrtića do 11. razreda. Ako mi vreme dozvoli, to iskustvo sa školom bih mogao da prenesem i u Kamerun. Jačanje ekonomskih, kulturnih, društvenih i ljudskih veza između Kameruna i Rusije biće korisno za obe zemlje. Na primer, u oblasti zdravstva i socijalnog stanovanja. U Rusiji su me iznenadile mnoge stvari u tim sferama. Nivo organizacije i profesionalizma je veoma visok. Želeo bih da podelim to iskustvo u Kamerunu. To je neka vrsta mog plana nakon završetka fudbalske karijere. A zašto se ne bih pozabavio time dok sam još terenu?!
Gael Ondua rođen je u Kamerunu, ali je u ranom detinjstvu preselio u Rusiju, pošto je njegov otac bio službenik ambasade u Moskvi. Profesionalnu fudbalsku karijeru je započeo u omladinskom timu moskovske Lokomotive. Igrao je i za moskovski klub CSKA, lugansku Zoru, švajcarski Servet i danski Vejle. Trenutno igra za nemački Hanover.
Reprezentacija Kameruna pobedila je selekciju Brazila (1:0) u meču trećeg kola grupne faze Svetskog prvenstva, ali nije uspela da se plasira u plej-of. Ondua, koji ima rusko državljanstvo, igrao je kao zamena na utakmicama sa Švajcarskom (0:1) i Srbijom (3:3).
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala