- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin o samitu Evroazijske zajednice: Kazahstavn i Uzbekistan spremni za saradnju po pitanju gasa

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je posle samita Evroazijske ekonomske unije da organizacija u narednih nekoliko godina mora da oformi zajedničko tržište gasa i osmisli plan rada. Kako je ocenio, perspektive za razvoj organizacije su dobre, ali su rezultati samita mogli biti i bolji.
„Što se tiče rezultata, moglo je biti i bolje. Mi i želimo da bude bolje“, rekao je on na konferenciji za novinare.
Ruski lider je konstatovao da cene energenata na Zapadu drastično skaču, a da u zemljama Evroazijske ekonomske zajednice mogu da predvide kako će im se razvijati privrede zahvaljujući cenama energenata.
„Ni Rusija ni Evropska ekonomska zajednica ništa ne zatvaraju, ne krše principe privrede, ništa ne ograničavaju“, rekao je on i dodao da se stabilan razvoj rublje pozitivno odražava na zemlje-članice.
Ruski predsednik je rekao da u Rusiji postoji ekonomski pad, ali da je situacija daleko bolja nego u mnogim drugim zemljama.

Kazahstavn i Uzbekistan spremni za saradnju po pitanju gasa

Kazahstan i Uzbekistan spremni su za saradnju kada je reč o isporukama gasa, taj posao je već pokrenut, izjavio je Putin.
„Ne postoji ni jedna prepreka koju nije moguće prevazići. Potrebno je prevazići mnoštvo sistemskih koraka, finansijskih saglasnosti i zajedničkih investicija. Svi su već spremni za to i svi žele da se to desi. To je veoma dobar i perspektivan posao, sa dobrom perspektivom za budućnost“, rekao je Putin.
Ruski lider je kazao i da ove dve zemlje znaju da su im u budućnosti neophodne dodatne količine energenata, upravo stoga se i ovo pitanje pokrenulo.
„Nikakvih tajni ovde nema. Zemlje koje proizvode energente i gas, kao što su Kazahstan i Uzbekistan, gledaju unapred i dobro je što to rade. Te zemlje su formirale veoma dobre ekonomske ekipe i imaju stabilno političko rukovodstvo“, dodao je.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala