Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Kurti šalje falange straha na sever Kosova i Metohije

© Sputnik / Teodor AnastasijevićSeverna Kosovska Mitrovica
Severna Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Pratite nas
To što bi slanjem svojih falangi straha na sever Kosova i Metohije, maltretiranjem Srba u Velikoj Hoči i dečice u Leposaviću, Aljbin Kurti da obesmisli Briselski sporazum i pobegne od formiranja Zajednice srpskih opština, te nasilno pokušava da okupira srpske sredine, neće mu proći, rekao je Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Formiranje Zajednice srpskih opština nije stvar želje Aljbina Kurtija, već obaveza Prištine proistekla iz Briselskog sporazuma, a Evropska unija je garantovala sprovođenje potpisanog, rekao je Petković, komentarišući Kurtijevu izjavu da bi Beograd, ako želi ZSO, prvo trebalo da prizna takozvanu nezavisnost Kosova.
„To što se Kurti hvali da je najveći protivnik ZSO, pitanje je za međunarodnu zajednicu, ali i stručnjake iz drugih oblasti van politike. Čemu slanje stotina do zuba naoružanih specijalaca u srpske sredine na sever pokrajine, kada nijednom Albancu koji živi u mešovitoj sredini na severu KiM ne fali dlaka s glave, dok Srbe na Kosovu i Metohiji i južno i severno od Ibra, danonoćno maltretiraju? Svima je jasno da je čista laž objašnjenje Prištine da su albanski policajci poslati na sever da bi zaštitili Albance“, navodi Petković.
Zajednica srpskih opština je ne samo želja, već potreba svih Srba na prostoru Kosova i Metohije koji žele da žive na svojim ognjištima i uživaju garantovana prava i zaštitu koju im obezbeđuje ZSO, dodaje on.
„Kada su želje Aljbina Kurtija u pitanju, svima je dobro poznato da je njegova jedna i jedina opsesija da Srba ne bude na Kosovu i Metohiji, da protera i zatre svaki srpski trag na prostoru KiM, da protera državu Srbiju sa KiM, ali dobio je više puta lekciju da uzalud sanja nove Pogrome i Oluje, jer to predsednik Aleksandar Vučić nikada neće dozvoliti“, rekao je Petković, saopštila je Kancelarija za KiM.
Aljbin Kurti dolazi na Bled strateški forum u Sloveniji - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
SRBIJA
Kurti doliva ulje na vatru: Ako Beograd želi ZSO, neka prvo prizna Kosovo
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
SRBIJA
Kurti nas je doveo na ivicu rata: Dramatično upozorenje Ane Brnabić
Severna Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
SRBIJA
Sputnjik u Severnoj Mitrovici: Građani besni i razočarani – dokle više!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala