- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Na meti vojna industrija Rusije

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPrezentacija novog vojnog aviona Šahmat
Prezentacija novog vojnog aviona Šahmat - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Pratite nas
Zapad bi odavno naneo štetu ruskoj vojnoj industriji da je ona bila „ranjiva“. Teško je predvideti kakvu će štetu vojno-industrijskom kompleksu naneti nove sankcije, ali da neće propasti – to je sigurno, kaže ruski ekspert Konstantin Blohin, komentarišući najave da bi se na meti sankcija koje sprema EU mogla naći i ruska vojna industrija.
Blohin podseća da je ruski vojno-industrijski kompleks godinama pod američkim sankcijama, ali se on, kako ističe, adaptirao na te sve te sankcione pritiske.
„Mi smo godinama pod sankcijama i nismo propali. Ove sankcije treba sagledati kao jedan element globalne strategije Zapada za podrivanje ruske državnosti. Prvi cilj je nametnuti Rusiji skupu trku u naoružanju i potkopati rusku ekonomiju. Drugo, ta politika sankcija treba dodatno da pogorša ekonomsko stanje Rusije, ciljajući najvažnije segmente ruske privrede. Treći element je demonizacija Rusije, jer je potrebno da se taj vojno-politički pritisak nečim potkrepi. Da bi se to učinilo potrebno je Rusiju predstaviti kao imperiju zla“, ističe Blohin.
Četvrti element je pokušaj destabilizacije Rusije iznutra. Ulog se stavlja na rusku liberalnu opoziciju, koja je orijentisana na Zapad i koju Zapad finansira zarad svojih ciljeva.
Sve zajedno – trka u naoružanju, sankcije i demonizacija - treba da izazovu nezadovoljstvo, socijalne nemire, proteste i samim tim da destabilizuju situaciju u zemlji, kaže ekspert.
„Ovo što Zapad danas radi je, u suštini, politika koju je vodio Regan. Oni smatraju da ako su uspeli da oslabe Sovjetski Savez da će uspeti isto i sa Rusijom, da će je destabilizovati. U ovoj politici sankcija nema ništa novo, sve je to ponavljanje prošlih scenarija. Misle da ako je uspelo tada da će uspeti i sada“, dodao je ekspert.
Novi paket sankcija, kako navode zapadni mediji, biće usmeren na nanošenje štete ruskoj industriji i, pre svega, vojno-industrijskom kompleksu. Kako piše „Politiko“, ograničenja obuhvataju 169 kompanija, koje isporučuju robu „koja može doprineti tehnološkom unapređenju odbrambenog i bezbednosnog sektora Rusije“.
U nastojanju da pogodi ruski vojno-industrijski kompleks, pod nova ograničenja će potpasti motori za dronove, hemijska i biološka oprema, hemijska sredstva i elektronske komponente. EU takođe nastoji da proširi listu sankcionisanih proizvoda za potrebe vazduhoplovne i kosmičke industrije, uključujući avionske motore i njihove delove, navodi „Politiko“.
© AFP 2023 / JOHN THYSU okviru devetog paketa sankcija Evropska komisija planira, između ostalog, da uvede zabranu na izvoz ruskih dronova i da zabrani još četiri ruske televizije, kao i da proširi sankcije koje se odnose na ruske energente i rudarstvo
Zgrada Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
U okviru devetog paketa sankcija Evropska komisija planira, između ostalog, da uvede zabranu na izvoz ruskih dronova i da zabrani još četiri ruske televizije, kao i da proširi sankcije koje se odnose na ruske energente i rudarstvo

Kaznene mere se Evropi vraćaju kao bumerang

Rusija je svetski lider po broju sankcija – preko 10.200 restriktivnih mera. Blohin podseća da sankcije ne nameću zemlje Zapada, pokušavajući da tim merama Rusiju „iscrpe, uguše, zadave“.
„Očigledno je da će oni usvojiti taj paket sankcija. Protiv Rusije je već sada uvedeno više sankcija nego Severnoj Koreji i Iranu i jasno je da im je cilj slabljenje Rusije, pošto ne mogu da je oslabe vojno-političkim sredstvima. Oni ne mogu direktno da započnu rat protiv Rusije, a to i ne žele. Dakle, jedino preostalo sredstvo je samo pritisak sankcijama da nas ekonomski oslabe. Ciljevi EU su jasni i očigledni, a to rade u sprezi sa Sjedinjenim Državama...“, ocenjuje Blohin.
Deveti paket antiruskih sankcija uključuje i tri nove banke i Rusku banku za razvoj regiona. U okviru novog paketa se planira i proširenje spiska ličnih sankcija na skoro 200 lica i organizacija. Reč je o vojnicima, preduzećima u vojno-industrijskom kompleksu, članovima Državne dume i Saveta Federacije, ministarstvima, političkim strankama i liderima regiona.
Osim toga, Evropska komisija planira da uvede zabranu na izvoz ruskih dronova i da zabrani još četiri ruske televizije, kao i da proširi sankcije koje se odnose na rusku energiju i rudarstvo.
Rusija se adaptirala, naučila je da živi u uslovima sankcija, a politika supstitucije uvoza se pokazala efikasnom, ističe Blohin.
S druge strane, politika sankcija se EU vratila kao bumerang, a to je posebno izraženo u energetskom sektoru.
„Bumerang im se već odavno vratio rastom cenama gasa i nafte... Ovde je reč o sveobuhvatnoj sistemskoj politici – pominju se televizijski kanali i banke i tako dalje. Dakle, bez svake sumnje, to nisu nekakve ciljane sankcije. Već sam rekao da su sankcije element sveobuhvatne politike Zapada usmeren na destabilizaciju Rusije, tako da oni misle da će ovim restriktivnim merama uspeti da destabilizuju Rusiju. Međutim, mi smo još od 2014. godine pod sankcijama i nisu uspeli u nameri da nas iscrpe. Ponavljam, Rusiji je uvedeno sankcija više nego Iranu i Severnoj Koreji zajedno. Mi smo se prilagodili toj politici sankcija“, kaže Blohin.
Blohin ocenjuje da zbog antiruske politike evropske zemlje stradaju i već plaćaju visoku cenu, koja se meri milijardama evra.
Nivo rusofobije je toliko visok da su oni su spremni da stradaju, da se smrzavaju, da kupuju ugljovodonike po previsokim cenama od drugih i od tih istih Amerikanaca. Mržnja prema Rusiji je nečuvena. To nije pitanje da li je to isplativo ili neisplativo, to je već principijelno pitanje za nas i za Zapad. Oni žele slabljenje Rusije i objektivno smatraju Rusiju geopolitičkim protivnikom, a o tome piše i u strateškim dokumentima. Samim tim, oni će nastaviti ovu politiku dok ne shvate da je uzaludna, dok ne shvate da Zapad ne može da pobedi u Ukrajini“, naglasio je ekspert.

Kako će Rusija odgovoriti na sankcije?

Kako će Moskva reagovati na ove sankcije to je pitanje „političke volje“ ruskog rukovodstva, kaže Blohin, izražavajući žaljenje što Rusija godinama na neke stvari uopšte nije reagovala, misleći da će se sve rešiti samo od sebe, ali se to nije dogodilo.
„Vidite, tek posle pola godine počeli smo da izvodimo raketne napade na Kijev. Trebalo je šest meseci da se donese jednostavna politička odluka. To je pitanje reakcije i stvar političke volje. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je, recimo, nedavno rekao da Rusija sprema odgovor na ograničenje cena nafte, koje je uvela Evropa... Dakle, Rusija sprema uzvratne akcije i sasvim je moguće da odgovor Rusije na ove sankcije neće biti simetrične, potpuno iste. On će, vrlo moguće, biti drugačiji - asimetričan. Recimo, uvode sankcije u nekim segmentima protiv nas, a mi odgovaramo sankcijama u drugim sferama. Dakle, moramo da sačekamo odluke našeg rukovodstva“, zaključio je Blohin, dok je Moskva obelodanila da će odgovoriti na sve sankcije rukovodeći se svojim interesima.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova  - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2022
RUSIJA
Zaharova o nametanju Srbiji odluke o sankcijama: Praksa EU uvredljiva
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala