- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kome smeta knjiga „Srbi protiv NATO“: Ljubitelji Zapada skrivaju istinu i otvaraju aferu

© Sputnik / Dejan SimićKnjiga „Srbi protiv NATO od 1991. do 1999. godine“
Knjiga „Srbi protiv NATO od 1991. do 1999. godine“ - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Pratite nas
Veštački otvorena „afera“ o dečjoj knjizi „Srbi protiv NATO“ pokazala je da bi naši ljubitelji Zapada rado zabranili knjigu koju nisu pročitali i da bi prikrili istinu zarad kukavičluka i sitnih interesa.
Knjiga „Srbi protiv NATO“ namenjena deci od osam do 15 godina otvorila je ovih dana „aferu“ u srpskim prozapadnim medijima.

Prvo pročitajte pa onda otvarajte „aferu“

Jedna gospođa koja knjigu nije ni pročitala, na Reditu je napisala da je sramota da postoje takve knjige. Bez obzira na mnoštvo pozitivnih komentara na svim društvenim mrežama, novinarka jednog prozapadnog medija našla je taj negativni i otvorila „aferu“, kaže za Sputnjik pisac knjige „Srbi protiv NATO“ istoričar Milan Bojić.
Bojić poručuje kritičarima da bi pre kritike, za početak trebalo da pročitaju knjigu, a potom, ih pita, ako već tvrde da je to tema koju deca ne mogu da razumeju ili da stvara animozitet prema NATO, zašto onda deci u školama predajemo lekcije o Rimskom carstvu?
Možda ne bi trebalo deci u školama predavati i kolonijalizam, jer su u to vreme Britanci bili tvorci i ideolozi rasizma jer su smatrali da su drugi narodi manje vredni. Čisto da ta istorijska činjenica ne bi izazivala animozitet kod dece.
„Kažu da nije knjiga za decu jer možda ima nasilja. Kao prvo, nema nasilja jer je pisano u duhu hrišćanskom i srpskom da se veličaju ljudi koji su se žrtvovali za svoju zemlju i tu se pokazuje primer žrtvene ljubavi. Nema, dakle, poziva na mržnju protiv bilo koga, ali se činjenice iznose onakve kakve su bile. To je jako bitno da deca nauče kritički da razmišljaju“, naglašava Bojić.

Zbog sitnog interesa i kukavičluka kriju istinu

Prema njegovim rečima ,ne bi trebalo da zbog sitnih interesa i kukavičluka prikrivamo sve što nam je NATO uradio, tim pre što narod i danas umire od posledica osiromašenog uranijuma, od raka i leukemije.
© Sputnik / Lola ĐorđevićMilan Bojić: Bitno je da deca nauče kritički da razmišljaju.
Milan Bojić - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Milan Bojić: Bitno je da deca nauče kritički da razmišljaju.
Na primedbu da na ilustracijama imaju neke scene borbe, Bojić odgovara da su to scene bez krvi i podseća na krvave igrice koje današnja deca igraju i holivudske filmove koje gledaju.
„Kakvim sistemom vrednosti se deca napajaju i niko se protiv toga ne buni. Kao, to je normalno jer dolazi sa Zapada, a sve što dolazi sa Zapada to je po automatizmu dobro i ispravno. A kad mi uradimo nešto originalno onda nalaze hiljadu mana jer Srbi su to napravili. Da je isto ovakvo pakovanje došlo sa Zapada o francuskim ili američkim junacima, svi bi bili oduševljeni“.

Zbog otpora NATO-u deca moraju biti ponosna

Problem u drugosrbijanskim krugovima je knjiga o borbi našeg naroda, u kojoj je bilo oko 745 miliona stanovnika u 19 zemalja koji su napali jednu zemlju bez saveznika u kojoj je bilo ukupno devet miliona ljudi.
„Napisao sam da deca potomci tog naroda treba da budu ponosni na svoje očeve, majke, bake i deke jer su izdržali jedan takav napad, stoički, hrabro i nisu se kukavički poneli. Mislim na narod i tu ne govorim o Miloševićevoj vlasti niti se bavim time. Knjiga je o narodu“.
Bojić se na kraju najiskrenije zahvalio prozapadnim kritičarima knjige „Srbi protiv NATO“ jer su kod Srba probudili inat.
„Narod je počeo još masovnije da kupuje knjigu i da nas podržava i ja sam im zaista zahvalan od srca. Navikli smo da budemo napadani tim pre što smo rekli istinu o jednoj od najvećih sila koja i danas pravi haos kao što je pravila i 1999. Pravi haos ne samo u Ukrajini već i u svim delovima sveta gde postoje žarišta“, zaključio je Bojić.
Knjiga „Srbi protiv NATO od 1991. do 1999. godine“ - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2022
KULTURA
Šta i srpska deca treba da znaju o krstaškom ratu NATO-a protiv našeg naroda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala