- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Film Malagurskog o Republici Srpskoj koji je uzburkao Evropu i region premijerno prikazan u Beogradu

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆPremijera dokumentarca „Republika Srpska: Borba za slobodu“ Borisa Malagurskog u Beogradu
Premijera dokumentarca „Republika Srpska: Borba za slobodu“ Borisa Malagurskog u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Pratite nas
Dokumentarni film Borisa Malagurskog „Republika Srpska: Borba za slobodu“ premijerno je večeras prikazan sa dve projekcije u bioskopu „Sinepleks Ušće“ u Beogradu.
Film Malagurskog i scenariste Miloša Ninkovića, koji je nagrađen aplauzom posetilaca, donosi jednoipočasovnu priču o viševekovnoj borbi srpskog naroda da bude slobodan.
Malgurski je izjavio Tanjugu da mu je izuzetno drago što se njegov film posle veoma turbulentne zapadnoevropske turneje konačno vratio kući.
© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆBoris Malagurski
Boris Malagurski - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Boris Malagurski
Dokumentarac je stigao nakon nedavnih prikazivanje u Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji i Luksemburgu gde je nailazio na napade bošnjačkih i albanskih nevladinih organizacija i pojedinaca uz pozive da bude zabranjen.
Malagurski je ukazao da je dokumentarac uzburkao region i Evropu i da su mnogi napadali film iako ga nisu ni videli.
„Publika će sada moći da sudi na osnovu činjenica, a ne na osnovu tvrdnji koje nemaju veze sa istinom“, poručio je Malagurski.
Važno je da se i ovim filmom srpski narod destigmatizuje u svetu, nakon decenija obmana, neistina i ocrnjivanja od strane moćnih interesnih grupacija, kazao je Malagurski.
On je naveo da je važno da „uzvratimo udarac istinom i činjenicama i da predstavimo svetu pravu priču o nama“.
Film se bavi mnogo širom temom od same Republike Srpske, istorijom od Kulina bana do savremenog doba, a ratovi devedesetih su samo jedan mali deo dokumentarca, naveo je Malagurski.
„Pokušavamo da upoznamo svetsku javnost sa kulturom tradicijom, lepim što srpski narod ima u sebi i velikim dostignućima kroz istoriju na koje treba da budemo ponosni“, rekao je on.
Od zanimljivih istorijskih priča do javnosti nepoznatih anegdota, film slikovito dočarava duh našeg naroda, njegov mentalitet, domaćinski odnos, hranu i muziku, kao i posebnosti različitih delova Republike Srpske, ali i celog regiona.
Film je snimljen uz blagoslov patrijarha Porfirija i uključuje intervju sa čuvenim režiserom Emirom Kusturicom.
Kako je najavljeno, film će biti prikazan 10. decembra u Novom Sadu, 11. decembra u Mladenovcu, 12. decembra u Užicu, 13. decembra u Zvečanu i Pančevu, 14. decembra u Zrenjaninu, 15. decembra u Boljevcu, 16. decembra u Nišu i 17. decembra u Kragujevcu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala