- Sputnik Srbija, 1920
Katar 2022
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine održava se u Kataru, pratite sva dešavanja sa najvećeg fudbalskog takmičenja uz Sputnjik sport.

Šta zna Bruno šta je Brazil – penali i strašni Livaković odveli Hrvatsku u polufinale Mundijala!

© AP Photo / Andre PennerBrazil Hrvatska
Brazil Hrvatska - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Pratite nas
Reprezentacija Hrvatske prvi je polufinalista Mundijala u Kataru. „Vatreni“ su u teškom i iscrpnom duelu posle 120 i kusur minuta rovovske savladali Brazil posle boljeg izvođenja jedanaesteraca - 4:2 (1:1, 0:0).
Rival Hrvatima u borbi za finale biće bolji iz duela Holandije i Argentine koji se igra nešto kasnije, a „Kockasti“ su protiv favorzovanog protivnika nastavili seriju pobeda na produžetke i penale na Mundijalu, za šta su postali specijalisti.
Naravno zahvaljujući golmanu Dominiku Livakoviću koji je skinuo penal Rodigu i „omađijao“ Markinjosa da pogodi stativu u četvrtoj seriji, ali i Brunu Petkoviću, strelcu za izjednačenje u 117. minutu.
© AP Photo / Alessandra TarantinoHrvatska - Brazil
Hrvatska - Brazil - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Prvo poluvreme nije bilo nimalo lepo. Umesto golova i spektakularnog fudbala videli smo veliku borbu na sredini terena gde su rivali bili izjednačeni.
Brazil je više šputirao, ali svaki put pravo u ruke Livakovića, dok je Hrvatska zapretila preko Perišića u dva navrata i oba puta neprecizno preko gola.
Hrvatska je u prvih 45 minuta ispunila plan, sakrila je loptu Brazilcima, oterala ih od svog gola i video se sav kvalitet i iskustvo Brozovića, Kovačića i Modrića, kao i talenat Gvardiola koji izrasta u „zver“ od štopera.
Drugo poluvreme proteklo je u znaku jednog čoveka - Dominika Livakovića. Golman Hrvatske zaustavio je sve pokušaje Brazilaca, dva puta je skinuo zicere Nejmaru, jednom Paketi sve u situaciji jedan na jedan. Čak je u 47. minutu sprečio autogol Gvardiola i zaista je sačuvao svoj tim u životu.
Hrvatska u drugom poluvremenu gotovo da nije ni šutnula na gol rivala, branili su se u većem delu, čuvali loptu u iskusnom trouglu, spremali se za ono što najviše vole na Mundijalu - produžetke.
Ni prvi produžetak nije doneo mnogo toga lepog i zanimljivog, sve do nadoknade kada su Nejmar i Paketa sjajno razmenili pasove, a as Pari Sen Žermena pod prečku smestio loptu za slavlje Brazila.
© AP Photo / Andre PennerBrazil - Hrvatska
Brazil - Hrvatska - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Mnogima se učinilo da je to sve i da će Brazil sačuvati prednost, ali tako nije mislio Zlatko Dalić. Selektor Hrvatske je rizikovao, ubacio Majera i Oršića u igru, krenuo u ofanzivu za šta je nagrađen u 117. minutu pogotkom Petkovića.
Brazilci, koji su ispoljili veliku nedisciplinu, dozvolili su Oršiću da se prošeta po levoj strani i posluži svog „Dinamovca“ Petkovića koji je iz odbitka uz malo sreće matirao Alisona.
Bio je to šah-mat za Brazilce koji su na penalima već posle prve serije i odbrane Livakovića bili „pečeni“. Tako se srušio još jedan san o šestoj tituli na mundijalima za „Karioke“ koje su visoko letele.
Brazil Hrvatska - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2022
Katar 2022
Hrvatski oktopod na golu vredan polufinala
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala