- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Raketni sistem Buk u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

Kremlj: Nema pripajanja novih teritorija Rusiji, ali predstoji oslobađanje okupiranih

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu, dan 288. Završetak sukoba u Ukrajini neće automatski dovesti do normalizacije odnosa između NATO-a i Moskve, smatra generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Rusija će štititi svoje nacionalne interese svim raspoloživim sredstvima, izjavio ruski lider Vladimir Putin.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:18 08.12.2022
18:04 08.12.2022
Eksplozije u Odesi, pišu ukrajinski mediji.
18:03 08.12.2022
Norveška je, u okviru novih sankcija, ograničila cenu ruske sirove nafte na 60 dolara za barel, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova kraljevine. Objašnjava se da je svrha ove mere - „smanjenje prihoda Rusije od prodaje sirove nafte trećim zemljama“.
„Norveška se pridružuje Evropskoj uniji i drugim pristalicama sankcija Rusiji u cilju održavanja pritiska na vladu zemlje (Rusiju) i njene saveznike“, rekla je ministarka spoljnih poslova Aniken Huitfeld.
17:19 08.12.2022
Šef diplolomatije Ukrajine Dmitrij Kuleba tvrdi da SAD ne zabranjuju Kijevu da koristi američko oružje protiv Krima, piše "Volstrit džurnal".
Ukrajina se obavezala Sjedinjenim Državama da neće koristiti oružje koje joj je Amerika isporučila za napade na rusku teritoriju. Prema rečima Kulebe, ova obaveza se ne odnosi na Krim, koji je međunarodno priznat kao ukrajinska teritorija.
Kako piše list, Kuleba je naglasio da Ukrajina nikada neće pristati na mirovni sporazum sa Ruskom Federacijom ako Krim i Donbas ostanu pod kontrolom Moskve. Ukrajina će zauzeti sve svoje teritorije, uključujući Krim, neke vojnim, neke diplomatskim putem, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova.
U oktobru je "Volstrit džurnal" objavio da SAD odbijaju da isporuče Ukrajini rakete ATACMS, dometa oko 300 kilometara, zbog neslaganja oko mogućih udara na ciljeve na Krimu, uprkos insistiranju Kijeva.
16:21 08.12.2022
Nove sankcije Evropske unije protiv Rusije mogu pogoditi 169 organizacija koje obezbeđuju opremu za ruski odbrambeni sektor, piše list „Politiko“.
„Paket sankcija je usmeren na suzbijanje 'razvoja ruskih industrijskih kapaciteta'. Na proširenom spisku je 169 organizacija koje obezbeđuju opremu koja 'može doprineti tehnološkom razvoju ruskog odbrambenog i bezbednosnog sektora'“, navodi se u saopštenju lista.
Kako se dodaje, EU takođe želi da uvrsti na listu sankcija opremu koja se koristi u ruskoj vazduhoplovnoj i kosmičkoj industriji, te da na „crnu listu“ uključi avionske motore i njihove delove.
„Politiko“ navodi da EU u okviru novih antiruskih sankcija može suspendovati dozvole za emitovanje ruskim televizijama „NTV“, „REN TV“, „Rusija 1“ i „Prvi kanal“.
16:20 08.12.2022
Vazdušna uzbuna objavljena je u šest regiona Ukrajine.
16:10 08.12.2022
Oko 300.000 stanova u Sumskoj oblasti Ukrajine i dalje je bez struje, izjavio je načelnik regionalne vojne administracije Dmitrij Živicki.
„U ovom trenutku je oko 300.000 pretplatnika bez napajanja. Uvedeni su rasporedi isključenja po satu“, rekao je Živicki.
Rasporedi restrikcija struje na snazi su u Sumskoj oblasti od 5. decembra.
14:46 08.12.2022
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin: Udari na energetiku Ukrajine su odgovor na napade na Krimski most i druge ruske objekte
14:00 08.12.2022
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz podataka ukrajinskog Ministarstva za digitalizaciju.
12:52 08.12.2022
Putin dodelio ordenje Herojima Rusije: Za mene ste svi heroji
Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je u Kremlju nosiocima zvanja Heroja Rusije orden „Zlatna zvezda“.
Među odlikovanima su vojnici i kosmonauti. Ceremonija je održana povodom Dana heroja otadžbine.
Obraćajući se prisutnima, Putin je rekao da se osećaj ljubavi prema otadžbini prenosi sa kolena na koleno i da je svetinja, kao i da su građani Rusije ponosni na one koji sada učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini i brane pravo zemlje na nezavisnost.
On je napomenuo da je Rusija uvek odavala počast onima koji su svojom hrabrošću i nesebičnošću zaslužili visoko zvanje heroja.
Putin je naglasio da je važno shvatiti da domovinu pre svega čine ljudi, a ne teritorija.
On se tokom govora obratio onima koji se sada nalaze na prvoj liniji fronta. Kako je naveo, danas su uručena najviša državna priznanja vojnicima koji su pokazali izuzetnu hrabrost i odvažnost tokom specijalne vojne operacije i koji su odlikovani zvanjem Heroja Rusije.
Predsednik je svima iskreno zahvalio „za služenje Otadžbini, za odanost idealima koji su uvek i u svako vreme ujedinjavali Rusiju“.
„Želim da se obratim i onima koji se nalaze na prvoj liniji fronta. Za mene, za sve naše sugrađane, svako od vas je heroj. I zaista želim da osetite toplinu naših srca, toplinu ove zaista svenarodne podrške“, naglasio je Putin.
Dan heroja otadžbine obeležava se svake godine u Rusiji 9. decembra. Datum je posvećen prazniku Ruske imperije – Danu nosilaca ordena Svetog Đorđa, koji se obeležavao od 1769. do 1917. godine. Tradicija odavanja počasti herojima otadžbine nastavljena je u Rusiji 2013. godine. Od tada Putin svake godine održava prijem za heroje u Kremlju, sa izuzetkom poslednje dve pandemijske godine. Na Dan heroja otadžbine 2020-2021. godine šef države im se obratio video čestitkom.
12:14 08.12.2022
U udaru visoko preciznim oružjem ruska avijacija je u Harkovskoj oblasti likvidirala više od 90 poljskih plaćenika, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane
Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija: Likvidirano više od 90 poljskih plaćenika, uništeno pet raketnih lansera za zapade sisteme
11:56 08.12.2022
Kasetne bombe - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
RUSIJA
Si-En-En: Ukrajina od SAD traži kasetnu municiju, Vašington nije kategorički odbio taj zahtev
11:56 08.12.2022
Godina 2022. neće ući u istoriju kao godina kulturnog nasleđa ruskih naroda, kao što je objavljeno u decembru prošle godine, već kao godina početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini i prisajedinjenja četiri nova regiona, izjavio je načelnik Odeljenja za javne projekte predsednika Rusije Sergej Novikov.
„Nismo mi započeli rat, mi smo započeli specijalnu vojnu operaciju da bismo okončali rat koji je započet 2014. godine“, naglasio je Novikov.
11:50 08.12.2022
Spaska kula moskovskog Kremlja i hram Vasilija Blaženog  - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
RUSIJA
Kremlj: Izjave Nemačke o napadima Ukrajine na teritoriju Rusije ne doprinose rešavanju sukoba
11:06 08.12.2022
Kremlj: Nema pripajanja novih teritorija Rusiji, ali predstoji oslobađanje okupiranih
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nema govora o pripajanju novih teritorija Rusiji, ali da predstoji oslobađanje dela novih regiona Rusije koje je okupirao Kijev.
„Predstoji mnogo rada na oslobađanju teritorija. Znate da u nizu novih regiona Rusije još ima okupiranih teritorija, čije oslobađanje predstoji“, rekao je Peskov i dodao da se ciljevi specijalne ruske vojne operacije ne menjaju, a to su demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i zaštita žitelja Donbasa.
11:03 08.12.2022
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da kriterijumi američkog časopisa „Tajm“, koji je Vladimira Zelenskog proglasio čovekom godine, ne izlaze iz okvira zajedničkog evropskog mejnstrima, da imaju zaslepljeni i pomahnitali rusofobni karakter.

„Časopis 'Tajm' ima svoje kriterijume, s njima se možemo slagati ili ne slagati – to je redakcijska politika lista. U ovom slučaju vidimo da redakcijska politika lista ne izlazi iz okvira zajedničkog evropskog mejnstrima koji ima apsolutno zaslepnjeni antiruski i pomahnitalo rusofobni karakter“, rekao je Peskov.

Američki časopis „Tajm“ proglasio je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog čovekom godine, ukazavši pritom da on demonstrira autoritarizam i da se obračunava s političkim oponentima.
10:13 08.12.2022
Zalihe oružja u Evropskoj uniji koje se isporučuje Ukrajini su iscrpljene, jer evropski vojno-industrijski kompleks godinama nije finansiran na odgovarajući način, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
„Ono što šaljemo Kijevu ne uzimamo iz skladišta, već od naših armija“, precizirao je Borelj.
Međutim, kako je naveo, situacija se ubrzano poboljšava.
Prema njegovim rečima, ukupni vojni rashodi zemalja EU porasli su za šest odsto u 2021. godini i iznose 214 milijardi evra.
09:39 08.12.2022
Donjeck je od jutros ponovo na udaru ukrajinske artiljerije. Zbog toga su pet bez struje delovi Petrovskog, Kijevskog, Kirovskog, Kujbiševskog i Vorošilovskog okruga .
09:34 08.12.2022
U protekla 24 časa ukrajinske snage ispalile su 186 raketa i granata iz višecevnih raketnih sistema „Himars“ i „Grad“ i topovske artiljerije kalibra 155, 152, 122 i 120mm, saopštila je Narodna milicija DNR.
Gađani su okruzi 13 naselja DNR. U napadima su poginule dve osobe, a oštećeno je šest zgrada i sedam civilnih objekata.
Zajedničkim dejstvima snaga DNR i Oružanih snaga Rusije uništeno je osam ukrajinskih oklopnih vozila, oborene dve bespilotne letelice i ubijeno i ranjeno više od 30 ukrajinskih vojnika.
09:24 08.12.2022
Vojnici jedne od jedinica Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije gađali su iz teškog raketnog sistema „Soncepjok“ uporište ukrajinskih trupa u svatovskom delu fronta u Luganskoj Narodnoj Republici, rekao je jedan od boraca dopisniku Sputnjika.
Kako je naveo, sistemi su podešavani za paljbu uz pomoć bespilotne letelice.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala