- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski lekar savetuje: Šta da radite ako se istovremeno zarazite gripom i koronom

© Depositphotos.com / SubbotinaPrehlada – ilustracija
Prehlada – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Pratite nas
Ukoliko osoba sumnja da se istovremeno zarazila gripom i virusom korona, prvo treba da se testira i prati simptome na osnovu kojih će biti određeno lečenje, rekao je za RT ruski lekar, specijalista za infektivne bolesti Andrej Pozdnjakov.

„Treba se testirati – bar uradite brzi test na virus koronu i grip. Ako osoba spada u rizičnu grupu po godinama, ako ima hroničnu patologiju ili ako je reč o trudnici, važno je da se utvrdi priroda bolesti. Ako se ispostavi da je reč o kovidu, određuje se posebna terapija, a ako se otkrije i antigen gripa, onda se nezavisno od soja prepisuju etiotropni lekovi“, objašnjava lekar specijalista.

Po njegovim rečima, do sada je registrovan veoma mali broj slučajeva istovremenog zaražavanja gripom i kovidom, stoga i nisu utvrđeni tipični simptomi i komplikacije. Pozdnjakov savetuje da se u svakom slučaju prvo obrati pažnja na simptome.
„Ako osoba dobije dva pozitivna rezultata testova, ali ima temperaturu 37,2 °C i oseća se prilično dobro, onda nema indikacija za hospitalizaciju, što znači da nema potrebe za odlaskom u bolnicu“, naglašava lekar.
Međutim, ako postoje izraženi simptomi – temperatura iznad 39 stepeni, znaci intoksikacije, krvarenje u sluzokoži, onda se, prema njegovim rečima, u takvim slučajevima odmah treba obratiti lekaru.
„Najverovatnije će u tom slučaju biti neophodna hospitalizacija kako bi se utvrdili uzroci bolesti i odredila efikasna terapija“, zaključio je lekar.
Ranije je ruska služba „Rospotrebnadzor“ saopštila da je broj slučajeva gripa i infekcije gornjih respiratornih puteva u Rusiji porastao za skoro 20 odsto, a da je u 74 ruska regiona registrovan svinjski grip. Zbog takve epidemiološke situacije, ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško savetovao je Rusima da nose maske.
Dijagnostički centar za laboratorijska istraživanja u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
RUSIJA
Ruski naučnici napravili hibridnu vakcinu protiv virusa korona i gripa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala