- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski naučnici napravili hibridnu vakcinu protiv virusa korona i gripa

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaDijagnostički centar za laboratorijska istraživanja u Moskvi
Dijagnostički centar za laboratorijska istraživanja u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Pratite nas
Ruski naučnici su napravili nazalnu vakcinu, koja će obezbediti dugotrajan T-ćelijski imunitet koji će se boriti protiv virusa korona i gripa.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako je saopšteno u Ruskom naučnom fondu, koji se bavi razvojem vakcine, dvostruki efekat nastaje jer vakcina aktivira ne samo antitela na virus korona, već i ćelije imunološkog sistema.
Vakcine koje su ranije proizvedene za borbu protiv virusa korona sadrže određeni deo S-proteina virusa korona na koji na specifičan način reaguju antitela koja štite organizam. Oni se vezuju za specifične delove S-proteina u vakcini i na sličan način kao što ključ odgovara pravoj bravi, tako i ova interakcija daje imunološkom sistemu signal koji doprinosi razvoju novih antitela.
Eksperti su došli do zaključka da S-protein nije kao meta baš najpogodniji za antitela, s obzirom na to da u različitim sojevima virusa korona, može da se razlikuje od originala. Osim toga, koncentracija antitela posle vakcinacije se tokom vremena smanjuje što utiče na nivo zaštite.
Naučnici Instituta za eksperimentalnu medicinu su obratili pažnju na drugu važnu komponentu imuniteta koja učestvuje u borbi protiv virusa korona, to su T-limfociti ili T-ćelije. Oni se, slično kao što to rade i antitela, povezuju sa patogenom, ali dugotrajnije u njima ostaju informacije.
Nova, kombinovana vakcina ima za cilj da obezbedi trajni imunitet T-ćelija. To je hibrid virusa gripa sa delovima unutrašnjih proteina virusa korona koje prepoznaju T-ćelije ljudi. Značajno je da se takvi unutrašnji proteini SARS-Kov-2 mnogo manje razlikuju u različitim sojevima nego što se razlikuje površinski S-protein.
Nova hibridna vakcina će se u vidu kapi stavljati u nos. Ispitana je u laboratorijskim uslovima na miševima, na kulturi ljudskih limfocita koji su uzeti od pacijenata koji su imali kovid-19, kao i na sirijskim hrčcima. Dokazano je da ona veoma brzo formira T-ćelijski imunitet koji se bori i protiv gripa i protiv virusa korona.
Džefri Saks, ekonomista - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
SVET
Džefri Saks: Uveren sam da je kovid iz laboratorije SAD - postoji i tajno opasno istraživanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala