- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Jednostrani ustupci Moskve u dijalogu sa SAD su isključeni

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Pratite nas
Jednostrani ustupci Rusije u dijalogu sa Sjedinjenim Američkim Državama o strateškoj stabilnosti jednostavno su isključeni, on je moguć samo na ravnopravnoj osnovi, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.
On je istakao da jednostrani ustupci Moskve nisu opcija i da se to čak ni ne razmatra.

„Ako i kada Amerikanci budu spremni da nastave (dijalog o strateškoj stabilnosti) i mi ćemo biti spremni“, rekao je on u intervjuu za „Izvestija“.

Prema njegovim rečima, pregovori Rusije i SAD o Sporazumu o smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja nije prekinut, već pauziran i trenutno nije poznato kada će biti nastavljeni.
Diplomata je rekao da Moskva ne želi prekid diplomatskih odnosa sa Vašingtonom i dodao da SAD takođe potvrđuju da je dijalog neophodan.
Sa druge strane, Rjabkov je ocenio da situacija po pitanju viza i diplomatskih misija Rusije i SAD ostaje problematična, kao i da Vašington ne traži rešenja.

Zamenik ministra je naglasio da je neophodno da diplomatska predstavništva ispunjavaju svoju funkciju kako bi radila u cilju unapređenja odnosa i da se makar traže načini da se ne pogoršaju više od trenutnog nivoa.

On smatra da su ograničenja sa američke strane potpuno nemotivišuća i ističe da na ograničavajuće mere Vašingtona Rusija mora da odgovori.
Rjabkov je prokomentarisao i stvaranje zaštitne zone oko Zaporoške nuklearke rekavši da je Moskva uputila Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) predloge sa konkretnim parametrima za stvaranje zaštitne zone oko Zaporoške nuklearke i da ih agencija trenutno razmatra.
Rjabkov je ranije izjavio da Moskva nije imala drugog izbora osim da odloži sastanak o Sporazumu o ofanzivnom naoružanju u Kairu i da je doneta politička odluka.
Bilateralni sastanak komisije Rusija-NATO bio je zakazan za 29. novembar u Kairu.
Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 17.11.2022
RUSIJA
Rusija o pregovorima: Ako Vašington misli da ćemo trčati za njima - greši
Džordž Kenan - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
SVET
Kenanova doktrina – dva dokumenta koja su definisala politiku SAD prema Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala