Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština obavestila Brisel da želi u EU

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIVojna parada tzv. Kosova u Prištini održana 17. feb. 2013.
Vojna parada tzv. Kosova u Prištini održana 17. feb. 2013. - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Pratite nas
Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija i glavni pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine Besnik Bisljimi razgovarao je u Briselu sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i Sajmonom Morduom, glavnim savetnikom za spoljnu politiku predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, o aplikaciji tzv. Kosova za članstvo u EU.
Bisljimi je najavio da ovo označava dalji korak ka jačanju odnosa takozvanog Kosova sa EU.
„Na ovom sastanku je savetnik predsednika Šarla Mišela obavešten o odluci Kosova da podnese zahtev za članstvo u Evropskoj uniji. Kosovo je već u šestoj godini primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Došlo je vreme da odnosi i partnerstvo sa Evropskom unijom odu korak dalje. Kosovo je zabeležilo značajan napredak u ključnim oblastima u koordinaciji i usklađivanju standarda sa standardima EU, kao što su vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, ekonomski razvoj i demokratizacija“, navodi se u saopštenju.
O ovom sastanku se oglasio i Bisljimi na Tviteru.
„Dobar sastanak i razgovor sa savetnikom predsednika Evropskog saveta Sajmonom Morduom. Kosovo je pouzdan partner EU i sada je vreme da dodatno unapredimo naš integracioni proces sa aplikacijom za članstvo“, naveo je Bisljimi, prenosi Kosovo onlajn.
Sa Bisljimijem je u Briselu razgovarao i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji o nameri Prištine da podnese prijavu za početak procesa pristupanja Evropskoj uniji.
„Skora aplikacija Kosova za početak procesa članstva u EU bila je tema sastanka sa Besnikom Bisljimijem“, napisao je Varhelji na Tviteru.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
SRBIJA
Vučić o najnovijem predlogu EU za dijalog sa Prištinom: Nisu nam izašli u susret u najvažnijem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala