Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić o najnovijem predlogu EU za dijalog sa Prištinom: Nisu nam izašli u susret u najvažnijem

© Tanjug / JADRANKA ILIĆPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da novi tekst francusko-nemačkog predloga koji su Beograd i Prišitna dobili u odnosu na prethodni nije poboljšan u onome što je navažnije za Srbiju.

"Nisu izašli u susret onome što je traženo", rekao je predsednik odgovarajući na pitanja novinara u Tirani da kaže nešto više o novoj verziji francusko-nemačkog predoga, dostavljenom Beogradu.

Na pitanje da li postoji vremenski rok u najnovijoj verziji predloga i da li je to možda završni predlog, Vučić je rekao da je to što su dobili početak i da predlog ne može da ima vremenski okvir.
"Čuli ste danas i Žozepa Borelja. Koliko je to neozbiljno da za tri meseca treba da rešimo nešto što traje stotinu i više godina. To je neozbiljno i neodgovorno i kada čujete da neko insistira na rokovima, a 10 godina ne može da se implementira ZSO, jer jedna strana to ne želi. Valjda to prvo treba da se implementira, pa da se dogovaramo o nečem drugom", istakao je Vučić.
On je dodao da se u predlogu zato i ne pominju rokovi, jer su ljudi mudri i znaju da to ne može, ali da je važno da se razgovara i da se pronalaze kompromisna rešenja da bi se, kako je rekao, sačuvale glave i Srbima i Albancima, a ekonomije išle napred.
Komentarišući izjavu predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da treba nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prišitne i da sastanak Vučića i Kurtija očekuje za nekoliko nedelja u Briselu, Vučić je rekao da je najmanje bitno da li će se sresti sa Kurtijem već da li će se nešto dogovoriti.
“Nije problem da se mi sretnemo već da li možemo da dođemo do nekog rešenja”, rekao je Vučić.
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je ranije danas posle sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da treba nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa i naredne korake u tom procesu, a da sastanak na visokom nivou sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Kurtijem očekuje za nekoliko nedelja u Briselu.
Lajčak je rekao da je sa Kurtijem razgovarao i o dešavanjima na severu KiM kao i o tome kako da se proces dijaloga normalizuje, prenosi Reporteri.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala