- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

NBS povećala referentnu kamatnu stopu na pet odsto

© Sputnik / Sladjana RadenkovicSrpski dinar
Srpski dinar - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Pratite nas
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od pet odsto, sa 4,5 odsto, koliko je bilo do sada. U istoj meri je povećana i stopa na depozitne olakšice na četiri procenta, kao i stopa na kreditne olakšice na šest odsto, saopšteno je iz NBS.
Donošenjem odluke o povećanju referentne kamatne stope i stopa na depozitne i kreditne olakšice, NBS nastavlja da pooštrava monetarne uslove i utiče na ograničavanje sekundarnih efekata rasta cena putem inflacionih očekivanja i time doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije, navodi se na sajtu NBS.
Ovo je deveto uzastopno povećanje referentne kamate NBS, s kojim je od aprila ove godine ona povećana za ukupno 400 baznih poena, odnosno sa jedan odsto, koliko je bila početkom aprila, do pet odsto koliko iznosi sada.
„Prenošenje efekata dosadašnjeg zaoštravanja monetarne politike na kamatne stope na tržištu novca, kredita i štednje ukazuje na efikasnost transmisionog mehanizma putem kanala kamatne stope. Istovremeno, Narodna banka Srbije ograničavanju efekata prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene, kao i makroekonomskoj stabilnosti u uslovima povećane globalne neizvesnosti, u znatnoj meri doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru“, navodi se u saopštenju.
Izvršni odbor NBS je istakao da se ekonomija Srbije i dalje suočava sa znatnim troškovnim pritiscima iz međunarodnog okruženja, iako ima naznaka njihovog popuštanja.
Pritom, i dalje izražene geopolitičke tenzije i volatilno kretanje svetskih cena energenata i hrane prethodnih meseci pod uticajem brojnih faktora na strani ponude i tražnje upućuju na opreznost monetarne politike Narodne banke Srbije, navode iz centralne banke.
Iz NBS navode kako je „nastavak zaoštravanja monetarnih uslova neophodan je čak i u ambijentu preovlađujućeg uticaja faktora na strani ponude na inflaciju, kako bi se odlučno uticalo da ona ne bude postojanija u dužem periodu i kako se ne bi dodatno proširila“.
„Odlučujući da postepeno i odmereno pooštrava monetarne uslove na domaćem tržištu, Izvršni odbor je imao u vidu da kretanje inflacije u Srbiji, koja je u oktobru iznosila 15 odsto međugodišnje, i dalje u najvećoj meri određuju globalni troškovni pritisci. Ukupna inflacija ostaće povišena do kraja ove i početkom naredne godine, ali će se nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini 2023. i povratak u granice cilja do kraja perioda projekcije. U smeru smirivanja inflatornih pritisaka delovaće dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, kao i niža eksterna tražnja u uslovima nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta“, saopšteno je iz NBS.
Procena NBS je da je BDP u Srbiji zabeležio realni međugodišnji rast u trećem tromesečju od jedan odsto, neznatno niže od procene Republičkog zavoda za statistiku (1,1%). Na usporavanje privredne aktivnosti uticali su suša i lošija poljoprivredna sezona, smanjenje spoljne tražnje, nastavljen rast troškova u proizvodnji, pad u sektoru energetike zbog niskog vodostaja. NBS navodi da je visok rast proizvodnje zabeležen u sektoru rudarstva.
Kredit - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
EKONOMIJA
Uputstvo za građane: Koje kredite je rizično uzimati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala