- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nastavlja se rad na stvaranju gasnog saveza Rusije, Uzbekistana i Kazahstana ─ bez političkih uslova

© Sputnik / POOL / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
Pratite nas
Rad na stvaranju „trojnog gasnog saveza“ Rusije, Kazahstana i Uzbekistana se nastavlja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Peskov je dodao da je ova „incijativa u komercijalnim interesima zemalja“, odgovorivši na pitanje novinara o nastavku rada na ideji o stvaranju saveza u svetlu objave agencije Rojters da je Uzbekistan, navodno, odustao od nje.
Agencija Rojters je prethodno objavila, pozivajući se na ministra energetike i vicepremijera Uzbekistana Žurabeka Mirzamahmudova, da će gasni sporazum sa Rusijom koji se razmatra biti tehnički ugovor, a ne alijansa ili savez. Pored toga, zvaničnik je dodao da se Uzbekistan neće složiti sa političkim uslovima radi dobijanja prirodnih resursa.
Prema rečima Peskova, agencija je objavila netačnu informaciju, odnosno, pogrešno je protumačila reči Mirzamahmudova, a u Kremlju znaju šta je on zapravo izjavio.
Portparol Kremlja je, s tim u vezi, istakao da će svaka strana u okviru ovog gasnog saveza nastaviti da prodaje svoje resurse, orijentišući se na komercijalnu korist.
Prema njegovim rečima, niko ne govori o gasu u zamenu za političke uslove u okviru trojnog gasnog saveza, već je reč o koordinaciji akcija u oblasti energetike.
Prethodno, Peskov je komentarisao da ideja o formiranju trojnog gasnog saveza Rusije, Kazahstana i Uzbekistana treba tek da se formalizuje, a da su rute za snabdevanje energentima u ovom regionu su vrlo realne.
Predsednici Kazahstana i Rusije Kasim Žomar-Tokajev i Vladimir Putin razgovarali su u Kremlju krajem novembra o stvaranju trojnog gasnog saveza uz učešće Uzbekistana radi koordinisanja aktivnosti prilikom transporta ruskog gasa preko teritorija Kazahstana i Uzbekistana.
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
RUSIJA
Tri zemlje koje mogu da potpuno izmene svetsko tržište gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala