- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zašto Saudijskoj Arabiji Kina postaje atraktivnija od Amerike?

© AP Photo / JOHN MOOREEksploatacija nafte
Eksploatacija nafte  - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2022
Pratite nas
Poseta kineskog lidera Si Đinpinga El Rijadu od 7-9. decembra će pozitivno uticati na svetsko energetsko tržište. Kina i arapske zemlje koriste međusobne prednosti za diversifikaciju trgovine. Kina poštuje islamsku kulturu, što je suprotno praksi Zapada da arapskom Istoku nameću zapadne vrednosti.
Si Đinping je prvi put posle 2016. godine u poseti Saudijskoj Arabiji. Državnu posetu je inicirao kralj Salman bin Abdel Aziz Al Saud. U El Rijadu je planiran i prvi samit Kina-arapske zemlje i samit Kina-Savet za saradnju arapskih država Persijskog zaliva.
Tokom 2016. godine je posle samita u Er Rijadu potpisano 14 dokumenata o saradnji. Prema podacima saudijskih medija, sada se očekuje da će biti potpisano 20 sporazuma u vrednosti većoj od 29 milijardi dolara. Osim toga, Kina i Saudijska Arabija planiraju da potpišu dokument o strateškom partnerstvu, kao i plan harmonizacije dugoročnih programa dveju zemalja.
Poseta će učvrstiti pozitivne tendencije u kinesko-arapskim vezama, koje se već odavno razvijaju, a takođe će pokazati stabilizacioni uticaj na svetsko tržište nafte, izjavila je u intervjuu Sputnjiku naučna saradnica Centra za istraživanje opštih problema savremenog Istoka Instituta za orijentalne studije Ruske akademije nauka Marija Pahomova.

„Motiv posete je učvršćivanje odnosa sa državama Persijskog zaliva i, moguće je, već statusa odnosa sa veoma važnim modernim svetskim centrom. Bliski Istok počinje da igra važniju stabilizacionu ulogu u okviru krize po bezbednost u Evropi i rušenja svetskog tržišta nafte i gasa od strane Zapada. To je razlog što Kina pokušava da ojača svoje odnose sa Bliskim Istokom, Saudijskom Arabijom, najvećim izvoznikom nafte u Kinu, koji igra ključnu ulogu u stabilizaciji globalnog tržišta energetskih resursa. Sa svoje strane, Kina definitivno nije spremna da na tržištu nafte primeni neke neželjene korake, uključujući i plan cena. Ona je, kao i Saudijska Arabija, spremna da stabilizuje tržište. To je i razlog što je posebna pažnja posvećena poseti kineskog lidera regionu“, naglasila je Pahomova.

Ministarstvo inostranih poslova Kine je uoči posete objavilo Izveštaj o kinesko-arapskim odnosima u novoj eri. U njemu se navodi da je jedan od ciljeva Kine potpisivanje sporazuma sa Savetom za saradnju arapskih država Persijskog zaliva o zoni slobodne trgovine. Naučni saradnik Instituta Zapadne Azije i Afrike Kineske akademije društvenih nauka He Venping je u intervjuu Sputnjiku rekla da je moguće da će se taj sporazum potpisati upravo tokom posete.
„Postoji velika verovatnća da će se sporazum potpisati. Za potpisivanje važnih sporazuma se, kao pravilo, biraju veliki diplomatski događaji, kao što je ova poseta. Pregovori o sporazumu o kinesko-arapskoj zoni slobodne trgovine se odavno vode i oni se mogu efikasno završiti tokom samita. Pod uticajem pandemije i konflikta između Rusije i Ukrajine svetska ekonomija je u padu, uključujući i razvijene države koje su se našle u zamci inflacije i poteškoća. Sve zemlje pokušavaju da nađu put ka izlazu iz ekonomskog ćorsokaka, da koriste jake strane jednih i drugih, da pomažu jedni drugima kako bi se zajedničkim snagama oživela ekonomija. Ekonomski zahtevi Kine i arapskih zemalja Persijskog zaliva su u saradnji jači nego ikad, bilo da se radi o snabdevanju energijom ili trgovini robom“, naglašava He Venping.
Snažan uzajamni interes za diverzifikaciju prometa služi kao povoljna pozadina za uspostavljanje kineske zone slobodne trgovine sa zemljama članicama Saveta za saradnju sa arapskim zemljama Persijskog zaliva, smatra kineski ekspert.

„Jedan od ciljeva saudijske strategije ‘Vizija 2030’ je diverzifikacija ekonomije i povećanje nivoa industrijalizacije. Katar, koji je sada organizator Svetskog prvenstva u fudbalu, takođe razvija razne grane industrije i ne oslanja se isključivo na energiju. To se isto odnosi i na Kinu. U Šangaju je 2018. godine održan prvi međunarodni sajam za uvoz, na kome je Kina podržala uvoz robe iz drugih zemalja. Nedavno je ona brojnim zemljama dala pogodnosti, ukidajući carinu za uvoz proizvoda u Kinu. Sve ovo stvara povoljnu bazu za kinesko-arapske sporazume o slobodnoj trgovini“, dodala je ona.

Poseta Si Đinpinga Saudijskoj Arabiji i Egiptu 2016. godine je stimulisala promociju projekta „Jedan pojas, jedan put“ u arapskim zemljama. Ekspert Marija Pahomova smatra, da se nakon posete kineskog lidera, može očekivati i povećanje uticaja Kine u regionu.
„Moguće je da će i ovog puta tokom posete biti nekih značajnih kineskih predloga za arapski istok. Poseta odražava povećano rivalstvo Kine i SAD u regionu. Ono raste u svim pravcima. Kina se zalaže za svoje interese na svim poljima u svetu. To nije protivljenje uticaju Sjedinjenih Američkih Država, to je zdrava konkurencija iz Kine koja se vodi legalnim, pravilnim metodama, pre svega ekonomskim. Kina regionu predlaže nove i dorbe scenarije i projekte za saradnju. Pritom, ne vidim, da bi SAD uradile to isto. Kina ima više šansi da poveća svoj uticaj, nego SAD, zahvaljujući velikim projektima u oblasti ekonomije i razvoja. Ona predlaže da se u potpunosti realizuju projekti o satelitima i digitalizaciji ekonomije. Kina je u tome ispred SAD-a. Amerikanci imaju više vojnih projekata, ali i ovde Amerikanci ne vode glavnu reč u svim pravcima. Što se tiče vojne saradnje, Kina takođe može da predloži zemljama Persijskog zaliva pozicije koje Amerikanci ili nemaju ili ih ne žele. Vojna saradnja i ekonomija sa arapskim svetom takođe može biti važan faktor u jačanju kineske diplomatije“, naglasila je Pahomova.
Ekspert vidi direktnu vezu između posete Er Rijadu i Izveštaja o kinesko-arapskim odnosima u novoj eri. Poseta će pomoći da se ralizuju prioriteti kineske politike .
Očekuje se da će poseta kineskog lidera Er Rijadu podići odnose Kine i arapskog sveta na novi nivo. Dugi niz godina je Saudijska Arabija bila najbliži regionalni saveznik SAD. Sada se završava vreme pravila koje su SAD ustanovile u ovom regionu. Dolaskom Kine su se pojavili prvi obrisi novog svetskog poretka, koji se ne zasniva na hegemoniji, već na poštovanju međusobnih interesa i ravnopravnoj saradnji.
Saudijska Arabija će 9. decembra biti domaćin kinesko-arapskog samita kome će prisustvovati i kineski predsednik Si Đinping.
Kineski predsednik Si Đinping na kongresu KPK - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
RUSIJA
Si: Energetika - kamen temeljac saradnje Rusije i Kine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala