- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Si: Energetika - kamen temeljac saradnje Rusije i Kine

© Foto : Yao DaweiKineski predsednik Si Đinping na kongresu KPK
Kineski predsednik Si Đinping na kongresu KPK - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
Pratite nas
Kina namerava da izgradi blisko partnerstvo sa Rusijom u energetskom sektoru, saopštio je kineski lider Si Đinping. On je energetiku nazvao kamenom temeljcem saradnje dve zemlje, koja nastavlja da se stabilno razvija, uprkos „spoljnim izazovima”.
Si Đinping je uputio telegram učesnicima rusko-kineskog energetskog biznis-foruma koji je otvoren u Moskvi. Kako se navodi u tekstu, Kina i Rusija su unapredile saradnju i promovisale velike zajedničke projekte.
„Kina je spremna da radi sa Rusijom na uspostavljanju bližeg energetskog partnerstva, promovisanju razvoja zelene energije, zajedničkom održavanju međunarodne energetske bezbednosti i stabilnosti lanaca proizvodnje i snabdevanja i pružanju novih doprinosa dugoročnom zdravom i održivom razvoju međunarodnog energetskog tržišta“, navodi se u telegramu.
Direktor ruske kompanije "Rosnjeft" Igor Sečin je u svom govoru na forumu rekao da je od januara do oktobra obim isporuka ruske nafte u Kinu povećan za 9,5 odsto - na skoro 72 miliona tona. Od oktobra Rusija je na drugom mestu po isporukama nafte Kini.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala