- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

MOL: Situacija sa snabdevanjem gorivom u Mađarskoj kritična, panična kupovina dovela do nestašice

© PixabayBenzin ilustracija
Benzin ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
U Mađarskoj je situacija sa snabdevanjem gorivom kritična jer je potražnja naglo porasla, a panična kupovina dovela je do nestašice, upozorila je danas naftna i gasna grupa MOL, dodajući da je jedino rešenje stvaranje uslova za veći uvoz.
Strane kompanije smanjile su isporuke goriva u Mađarsku otkako je vlada pre godinu dana ograničila cenu benzina i dizela na 480 forinti (1,16 evra) po litri, prenosi „Jutarnji list“ pisanje Rojtersa.
Cene su trenutno ograničene za privatna, poljoprivredna vozila i za taksije, a mera će biti na snazi do kraja decembra.

„MOL je i dalje spreman da garantuje sigurnost snabdevanja svojim proizvodima, ali snabdevanje kompletnog tržišta ne može da se osigura ako se ne poveća uvoz proizvoda u aktuelnom okruženju“, saopštila je kompanija.

MOL pokušava da uvede više proizvoda iz svoje rafinerije u Slovačkoj, ali je „dostigao granice svojih logističkih kapaciteta“, naglasio je generalni direktor Đerđ Bača.
Kompanija je u ponedeljak saopštila da je prošlog vikenda zabeležila manjak zaliha goriva u gotovo celoj mreži benzinskih stanica jer su mnogi građani počeli panično da kupuju i gomilaju zalihe.
EU je u ponedeljak uvela embargo na rusku naftu koja se doprema brodovima i ograničio je zajedno sa G7 i Australijom cenu ruske nafte na 60 dolara po barelu.
Početkom meseca MOL je saopštio da je privremeno ograničio isporuke goriva nekim trgovcima jer su zalihe nafte iz Rusije pale „znatno“ ispod normalnog nivoa, a kapaciteti su im smanjeni zbog održavanja u rafineriji u Sazalombati.
Rafinerija je zbog održavanja radila saotprilike polovinom kapaciteta i počela je da pojačava preradu, istakli su u MOL-u, dodavši da bi puni kapacitet trebalo da bude dostignut za nekoliko nedelja.
Vlada je pak krajem novembra istakla da će ograničiti cene i u idućoj godini samo ako nafta i dalje bude stizala iz Rusije i ako MOL nastavi preradu u rafineriji u Sazalombati bez prekida.
Naftne cevi na rusko kineskoj granici - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
RUSIJA
Zapad protiv Rusije – pobednik Istok: Naftne sankcije dovešće do turbulencija svetskih razmera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala