- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: EU povećava uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaMaketa rezervoara za prirodni tečni gas na međunarodnom arktičkom forumu "Arktik - teritorija za dijalog" u Sankt Peterburgu
Maketa rezervoara za prirodni tečni gas na međunarodnom arktičkom forumu Arktik - teritorija za dijalog u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2022
Pratite nas
Evropske zemlje su od početka godine značajno povećale uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa, piše nemačko izdanje „Handelsblat“ pozivajući se na podatke kompanije „Icis“, koja je istraživala tržište.

„U isto vreme, dok Evropska unija pojačava naftni embargo protiv Rusije, uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa raste i postiže novi maksimum. Evropska unija je u poređenju sa prethodnom godinom, uključujući i Veliki Britaniju, kupila od Rusije skoro za 21 odsto više tečnog prirodnog gasa“, navodi se u članku.

Prema rečima eksperta za gas Andreasa Šredera iz „Icisa“, Rusija sada čini 13 odsto ukupnog evropskog uvoza tečnog prirodnog gasa.
On je dodao, da i Nemačka, verovatno, takođe dobija deo ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG), mada još uvek nema svoj terminal i nastavlja da kupuje gas u susednim zemljama – Francuskoj, Belgiji i Holandiji.
Prema informacijama lista, zemlje EU i Velike Britanije plaćaju mnogo za ruski LNG. Od januara do novembra bi ta suma mogla da bude oko 27 milijardi evra.

„Takav je podatak uprkos činjenici da su isporuke gasa iz Rusije skoro potpuno prestale u roku od nekoliko meseci“, navodi se u članku.

Ipak, obim gasa, koji Rusija šalje u Evropu preko terminale tečnog prirodnog gasa, je relativno mali.

„Prošle godine, od januara do novembra, su zemlje članice EU uvozile gasovodima 133 milijardi kubnih metara gasa. Za taj isti period je uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa bio nešto više od 15 milijardi kubnih metara. Za prvih 11 meseci ove godine je taj uvoz iznosio nešto manje od 18 milijardi kubnih metara, a još 60 milijardi je dopremljeno gasovodom“, navodi nemački list.

Ekspert očekuje deficit LNG-a na svetskom tržištu sledeće godine. Prema prognozi Šredera, on može da iznosi oko deset milijardi kubnih metara.
Nakon početka ruske specijalne vojne operacije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, Zapad je pojačao pritisak sankcijama na Moskvu. EU je već usvojila osam paketa sankcija, uključujući i embargo na ugalj i naftu. Međutim, to je izazvalo probleme za SAD i Evropu, izazvalo rast cena goriva i rekordnu inflaciju.
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 29.11.2022
RUSIJA
Britanski list: Evropske zemlje povećale uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa za 42 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala