- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini - Sputnik Srbija

UŽIVO Sedam regiona Ukrajine ima probleme sa strujom

Pratite nas
U toku je 285. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Evropska unija sprema deveti paket sankcija Rusiji. Stupa na snagu ograničenje cena ruske nafte. U ukrajinskom granatiranju hostela u Alčevsku, u Luganskoj Narodnoj Republici, devet osoba poginulo, 15 ranjeno.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:32 05.12.2022
22:20 05.12.2022
Eksplozije u Nikopolju, javljaju ukrajinski mediji.
21:44 05.12.2022
Tankeri sa naftom u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2022
SVET
Mediji: Formiran red tankera u Turskoj nakon uvođenja ograničenja cena ruske nafte
20:45 05.12.2022
Italija je poslala Ukrajini ne samo oružje, već i više od 50 tona elektronske opreme, transformatore i druge tehnološke alate, saopštio je ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.
"Poklonili smo Ukrajini ne samo oružje, već i 51 tonu električne opreme, transformatore, konvertore. Obezbedili smo mnogo tehnoloških instrumenata, kao i vojnih sredstava. Veliku pomoć su dobili od nas, a od ukrajinske vlade nikada nisam imao pritužbe", rekao je ministar, prenosi agencija ANSA.
20:30 05.12.2022
Sedam regiona Ukrajine ima probleme sa snabdevanjem električnom energijom, saopštio je predsednik Vladimir Zelenski.
„U mnogim regionima, da bi se stabilizovao sistem, bilo je neophodno preći na restrikcije“, rekao je Zelenski.
„Najviše isključenja u ponedeljak uveče ima u Vinickoj, Kijevskoj, Žitomirskoj, Dnjepropetrovskoj, Odeskoj, Hmeljnickoj i Čerkaskoj oblasti.
19:59 05.12.2022
Ruski predsednik Vladimir Putin produžio je važenje uredbe o primeni posebnih ekonomskih mera u oblasti finansija, goriva i energetike zbog neprijateljskih postupaka nekih stranih zemalja i međunarodnih organizacija.
Ovim ukazom se zabranjuje čitav niz transakcija uz učešće stranaca iz neprijateljskih zemalja u brojnim ruskim kompanijama i projektima. Ograničenje se odnosi na transakcije sa hartijama od vrednosti, koje čine sastavni deo osnivačkog kapitala tih organizacija, kao i na prava i obaveze, učešća i sporazume na osnovu kojih se u Rusiji realizuju investicioni projekti.
19:38 05.12.2022
18:24 05.12.2022
Američki sateliti snimali aerodrom Engels pre napada Oružanih snaga Ukrajine
Američki komercijalni sateliti kompanije „Maksar“ su snimali ruski aerodrom strateške avijacije u Engelsu u Saratovskoj oblasti 3. i 4. decembra, pre nego što je Ukrajina izvršila napad dronovima.
17:20 05.12.2022
Premijer Ukrajine Denis Šmigalj potvrdio je da su pogođeni energetski objekti u Kijevskoj, Vinickoj i Odeskoj oblasti.
16:31 05.12.2022
Zapadne države su zatražile sednicu SB UN za 6. decembra o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, saopštio je neimenovani izvor Sputnjika.
15:15 05.12.2022
Ministarstvo unutrašnjih poslova Moldavije saopštilo je da je pogranična služba otkrila raketu koja je pala na severu zemlje. Niko ne zna kome ona pripada.
„Objekat je otkrila granična patrola, nedaleko Bričena. U skladu sa akcionim planovima Ministarstva unutrašnjih poslova, granična služba je ogradila teritoriju na kojoj je raketa pronađena, na lice mesta su pozvani demineri“, navodi se u saopštenju.
14:09 05.12.2022
Eksplozije u više oblasti Ukrajine, veliki požar u Odesi
Eksplozije odjekuju u Lavovskoj, Ternopoljskoj, Čerkaskoj, Vinickoj, Kirovogradskoj, Lavovskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine, kao i u Harkovu, nakon što je širom zemlje proglašena vazdušna opasnost, prenosi ukrajinska agencija Unian.
U saopštenju agencije navodi se da je u Odesi izbio veliki požar.
Eksplozije su odjeknule i u Zaporožju, preneo je sekretar Zaporoškog gradskog veća Anatolij Kurtev.
14:05 05.12.2022
Prekidi u snabdevanju električnom energijom u nizu regiona Ukrajine
Kirovogradska, Odeska i Žitomirska oblast Ukrajine su delimično ostale bez struje, nakon proglašenja vazdušne opasnosti i eksplozija, prenose u ponedeljak ukrajinski mediji.
13:27 05.12.2022
Eksplozije u Čerkaskoj, Vinickoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine
Eksplozije odjekuju u Čerkaskoj, Vinickoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, prenose u ponedeljak ukrajinski mediji.
U Vinickoj oblasti aktivirani su sistemi protivvazduhoplovne odbrane.
Prethodno je saopšteno da su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile na celoj teritoriji Ukrajine.
12:58 05.12.2022
U napadu na Alčevsk poginulo 10 ljudi
U ukrajinskom granatiranja Alčevska u Luganskoj Narodnoj Republici poginulo je desetoro ljudi, saopštio je u ponedeljak oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko.
Prema njegovim rečima, u napadu su ranjene 24 osobe.
Prema saopštenju vlasti LNR, ukrajinske snage su ispalile šest raketa iz višecevnih raketnih bacača HIMARS.
12:33 05.12.2022
Vazdušna opasnost u celoj Ukrajini
Vazdušna opasnost proglašena je svim regionima Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

Prethodno je bilo saopšteno d su se sirene za uzbunu oglasile u Kijevskoj, Žitomirskoj, Vinickoj, Čerkaskoj, Odeskoj, Kirovogradskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Harkovskoj, Sumskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom ukrajinskih snaga.

U Harkovskoj i Poltavskoj oblasti aktivirani su sistemi protivvazdušne odbrane.
12:04 05.12.2022
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz podataka sa onlajn karte vazdušnih opasnosti ukrajinskog Ministarstva za digitalizaciju.
11:59 05.12.2022
Komandant „Ahmata“: Ruska vojska napreduje na frontu u LNR i DNR
Ruska vojska u potpunosti drži inicijativu na svim deonicama linije borbenog kontakta u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici i postepeno napreduje, izjavio je u ponedeljak komandant specijalnog odreda „Ahmat“ Apti Alaudinov.
„Danas je inicijativa potpuno u rukama Ministarstva odbrane Rusije, grupe 'Vagner', specijalnog odreda 'Ahmat', odnosno svih odreda koji se bore duž cele linije kontakta“, rekao je Alaudinov za televizijski kanal „Rusija 1“.
Prema njegovim rečima, pored Artjomovska, ruska vojska napreduje i ka Soledaru, kao i u pravcu Kremene, Svatova i Černopopovke.
11:56 05.12.2022
Služba bezbednosti Ukrajine saopštila je da se sprovode „kontraobaveštajne aktivnosti“ na objektima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Poltavskoj oblasti.
„Radi se o Mgarskom Spaso-preobraženskom muškom manastiru poltavsko-mirgorodske eparhije i eparhijskoj upravi kremenčuške i lubenske eparhije UPC“, saopštila je SBU na svom Telegramu.
Napominje se da pripadnici policije vrše inspekciju teritorije i prostorija kako bi „pronašla lica koja su možda umešana u protivpravna dejstva na štetu državnog suvereniteta Ukrajine i pronalaženja zabranjenih predmeta“.
11:08 05.12.2022
Peskov: Sankcije protiv Rusije nanose štetu Evropljanima
Sankcije protiv Rusije nanose štetu Evropljanima, uključujući i ekonomiju Nemačke, to je očigledno, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Bilo bi neprofesionalno, verovatno, prećutkivati štetu koju sankcije nanose evropskim zemljama. Imam u vidu segmente sankcija koje su Evropljani i Evropska unija uveli protiv nas. To naši stručnjaci odlično znaju, kao i stručnjaci u Briselu i Berlinu“, rekao je Peskov.
Nemački kancelar Olaf Šolc je u tekstu za evropsko izdanje lista „Foreign Affairs“ izjavio da efikasnost sankcija protiv Rusije sve više raste, a da su EU i NATO jači nego ikada ranije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala