- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski padobranci u Ukrajini dobili nove obaveštajne komplekse

© Sputnik / Alekseй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaRuski kompleks za obaveštavanje i patroliranje „Vzor“
Ruski kompleks za obaveštavanje i patroliranje „Vzor“ - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Pratite nas
Vazdušno-desantne jedinice Rusije koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini dobile su najnovije obaveštajne komplekse „Vzor“, izjavio je Sputnjiku izvor iz odbrambenog kompleksa.

„Niz jedinica Vazdušno-desantnih snaga Rusije, koje učestvuju u aktivnim vojnim akcijama u okviru specijalne vojne operacije, dobio je partiju od 50 jedinica novog individualnog sistema za operativno obaveštavanje „Vzor“, rekao je sagovornik.

Izvor je objasnio da se „Vzor“ ispaljuje iz ručnih pištolja koji imaju masu samo 300 grama, dužinu 30 centimetara i prečnika od pet centimetara. Dron ima kameru i padobran. Nakon što se lansira iz pištolja aparat dostiže visinu od 250 metara. On se polako spušta pomoću padobrana, a kamera prenosi snimke na tablete padobranaca. Maksimalna udaljenost operatora od mesta koje se osmatra je do 1.200 metara.
„Program, koji se nalazi na tabletu, omogućava da se raspoznaju, preuzmu i označe tipski objekti. Osim toga, važna je činjenica da se ovaj program može instalirati na bilo koji tablet, smartfon ili laptop“, rekao je on.
„Vzor“ može biti opremljen dnevnom kamerom, ali i visokokontrastnom kamerom koja može da snima i kada je sumrak. Obe kamere omogućavaju snimanje površine od 700 h 700 metara u visokoj rezoluciji tokom tri minuta, dok se aparat spušta padobranom.
„U slučaju da vojnici uspeju da pronađu kameru koja se prizemlji, ona se može ponovo koristiti kao kamera za nadzor životne sredine. Može se instalirati na improvizovanim nosačima, jarbolima ili na banderama“, naveo je sagovornik.
Bespilotna letelica - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
RUSIJA
„Rosteh“ predstavio novi sistem „Jupiter“ za upravljanje dronovima u gradovima /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala