- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Rosteh“ predstavio novi sistem „Jupiter“ za upravljanje dronovima u gradovima /foto/

© Fotolia / ChirnoagarazvanBespilotna letelica
Bespilotna letelica - Sputnik Srbija, 1920, 16.11.2022
Pratite nas
Državna korporacija „Rosteh“ je vlastima u Moskvi predstavila sistem „Jupiter“, novi kompleks za upravljanje dronovima u gradovima, navodi se u saopštenju korporacije.

„Kompanija ‘Azimut’, koja je u sastavu državne korporacije ‘Rosteh’, je moskovskim vlastima predstavila sve mogućnosti novog kompleksa. Sistem ‘Jupiter’ omogućava operatoru da usaglasi letove, prati premeštanje dronova u realnom vremenu, definiše optimalne maršrute i izbegava sudar sa različitim objektima“, piše u saopštenju.

„Jupiter“ je kompleks automatizovanih sredstava koji omogućava da se u gradskim uslovima održi visok stepen aeromobilnosti. On efikasno reguliše vazdušni saobraćaj u velikim gradovima. Tokom testiranja sistema na poligonu u Skolkovu je prikazano kako programsko rešenje može da poveća operativnost u ispunjavanju zadataka koji se tiču isporuke tereta, monitoringa i snimanja iz vazduha.

„Sfere korišćenja dronova se stalno šire i oni se primenjuju kao kuriri ili kao sredstva za posmatranje. U slučaju da počnu masovno da se koriste, onda je neophodno da se razmisli o organizaciji bezbednog kretanja dronova, a posebno u uslovima velikih gradova. Sistem su napravili eksperti kompanije ‘Azimut’, koji su zadatak efikasno rešili“, rekao je izvršni direktor Rosteha Oleg Evtušenko.

„Jupiter“ omogućava integraciju dronova u jedinstveno vazdušno prostranstvo Rusije, šalje ih po strogo odvojenim maršrutama, ostvaruje sinhronizaciju i monitoring aparata u zajednički sistem. Omogućava da se efikasnije i bezbednije koriste civilni dronovi“, dodao je on.
Najveća prednost „Jupitera“ je sposobnost da obezbedi praćenje letova bespilotnih letelica, njihovu registraciju, identifikaciju, autorizaciju, postavljanje granica teritorije i praćenje rute. Ovim sistemom se može komunicirati sa Državnom korporacijom za organizaciju vazdušnog saobraćaja i drugim regulatorima. Osim toga, „Jupiter“ može da upozori operatora i samostalno prilagodi putanju leta drona u slučaju približavanja infrastrukturnim objektima ili drugim letelicama.
Ratna mornarica Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
RUSIJA
„Rosteh“: Počele serijske isporuke PVO sistema „Pancir-ME“ Ratnoj mornarici Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala