- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Sistem Grad - Sputnik Srbija

UŽIVO EU sprema deveti paket sankcija protiv Rusije; SAD šalju signal Zelenskom da počne pregovore

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini traje 284 dana. Ruske snage nastavljaju ofanzicu u pravcu Avdejevke u DNR. Artjomovsk i Soledar za ukrajinske snage trenutno najteži deo fronta, navodi Vladimir Zelenski. Kijev planirao da spreči tranzit amonijaka iz Rusije u Odesu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:21 04.12.2022
22:07 04.12.2022
Evropska komisija predstavila je državama-članicama EU deveti paket antiruskih sankcija, koji će dotaći finansijske strukture, napisao je na Tviteru novinar Rikard Jozvjak.
"Evropska komisija je danas obavestila zemlje članice EU o devetom paketu sankcija Rusiji. Zanimljivo je da sankcije ponovo nisu usmerene na Belorusiju", napisao je Jozvjak.
Novinar je dodao da se na novoj listi sankcija nalazi 180 organizacija - banaka, medijskih i tehnoloških firmi. On je takođe pretpostavio da bi ovaj paket sankcija mogao da bude dogovoren tokom sastanka ministara spoljnih poslova EU 12. decembra.
19:32 04.12.2022
18:57 04.12.2022
Turska će nastaviti da ulaže napore pokušavajući da organizuje pregovore između Rusije i Ukrajine o rešavanju aktuelne krize, izjavio je Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.
„Uzevši u obzir trenutnu situaciju, malo je verovatno da će do razgovora doći odmah, ali mislimo da su oni mogući i zato ćemo nastaviti da radimo na ovom pitanju“, rekao je Kalin u intervjuu za katarsku televiziju "Al Džazira".
Prema njegovim rečima, Turska održava bliske odnose i sa Rusijom i Ukrajinom, i nije zainteresovana za nastavak sukoba između te dve zemlje.
„Naprotiv, poručujemo svima da će regionalni mir i stabilnost zadovoljiti interese svih, pa hajde zato da potražimo rešenje. Nastavićemo da delujemo u tom pravcu“, naglasio je Kalin.
18:36 04.12.2022
Nekoliko hiljada ljudi učestvuje u demonstracijama u Milanu protiv isporuka oružja Ukrajini. Akciju pod sloganom „Ujedinjeni protiv rata“ i „Ne oružje Kijevu“ organizovao je bivši gradonačelnik Rima Đani Alemano, koji je osnovao društveno-politički komitet „Stop ratu“, koji je pre nedelju dana imao osnivački kongres.
Na manifestaciji je učestvovalolo oko 5.000 ljudi.
18:15 04.12.2022
SAD su poslale signal Ukrajini da je neophodno započeti pregovore sa Rusijom, saopštio je Jozef Jofe sa Univerziteta Džons Hopkins u članku za američki Tajm.
Kako navodi autor, Vladimir Zelenski se „suočio sa pretnjom koja je do nedavno bila skrivena“. On ističe da ta pretnja dolazi od „njegovih velikodušnih prijatelja sa Zapada“ koji se trude da ne budu uvučeni u „smrtonosni sukob“.
Američki predsednik Džo Bajden suptilno je nagovestio svom kolegi u Kijevu da je vreme da počne da razgovara sa Putinom.
17:11 04.12.2022
Vazdušna opasnost proglašena je u delovima Zaporiške, Sumske, Poltavske, Dnjepropetrovske, Harkovske i Kijevske oblasti.
17:06 04.12.2022
16:31 04.12.2022
Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov nsaopštio je da se nastavljaju "čišćenja" na oslobođenim teritorijama Zaporoške oblasti.
„Planirane operacije čišćenja se nastavljaju na oslobođenim teritorijama Zaporoške oblasti. Ovoga puta su borci Ahmat-Tvrđava i Ahmat-Grozni delovali maksimalno efikasno u selu Kamenka-Dnjeprovska. Treba istaći da momci deluju izuzetno pažljivo i brzo. Ovakav pristup omogućava minimiziranje štete na civilnoj infrastrukturi i izbegavanje žrtava među ljudstvom“, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.
14:28 04.12.2022
Ukrajinska vojska ispalila je šest raketa iz višecevnog raketnog sistema „Grad“ na centralni, Vorošilovski rejon Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
14:12 04.12.2022
Ukrajinska vojska granatirala je Donjeck, Makejevku i Zajcevo, ispalivši ukupno 17 projektila kalibra 122 i 155 milimetara, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
13:16 04.12.2022
Posada samohodne artiljerijske haubice 2S3 Akacija u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska vojska: Iznad DNR oboren ukrajinski Su-25, uspešna ofanziva kod Artjomovska
11:10 04.12.2022
Ukrajinska vojska je ispalila šest raketa iz sistema „Grad“ na Kujbiševski i Kijevski rejon Donjecka, najmanje šest osoba je ranjeno, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
10:30 04.12.2022
U ruskim trupama povećan je nivo saradnje, što obezbeđuje napredovanje, rekao je za Sputnjik obaveštajac specijalnih snaga Zapadnog vojnog okruga u selu Novoselovsko u LNR.
Prema njegovim rečima, kompetentna taktika i interakcija između svih jedinica koje se nalaze u tom okrugu daju maksimalan rezultat.
„Prelomni trenutak je, verovatno, nastupio pre dve i po nedelje, konkretno u ovom naselju, kada su jedinice prestale da rade svaka u svom pravcu. To jest, kao što znate, pešadija izvršava svoje zadatke, izviđanje svoje zadatke, tenkisti izvršavaju svoje. Kada smo ovde započeli zajedničku stvar i radimo za isti cilj, tek tada je počelo napredovanje“, rekao je sagovornik agencije.
On je primetio da sada svi sarađuju jedni sa drugima, komuniciraju jedni sa drugima i pokrivaju jedni druge – i tako različite trupe deluju kao jedno celo. „Zahvaljujući ovome možemo da se krećemo napred“, zaključio je specijalac.
10:16 04.12.2022
Vazdušna opasnost objavljena u istočnim delovima Ukrajine
Vazdušna opasnost proglašena je u Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva, svedoče podaci onlajn mape vazdušne opasnosti Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.
09:36 04.12.2022
Lider Čečenije Ramzan Kadirov saopštio je da su u Hersonskoj oblasti uhapšeni diverzanti koji su planirali da izazovu eksplozije na oslobođenim teritorijama.
„Čišćenje naselja u Hersonskoj oblasti od ukrajinskih zločinačkih elemenata teče u punoj meri... Uhapšeni su diverzanti koji su planirali subverzivne akcije na oslobođenim teritorijama. Komanda naših specijalnih odreda je od njih dobila dragocene informacije, koje planira da uskoro iskoristi protiv ukrajinskih nacionalista“, napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.
On je dodao da je diverzantima oduzeto na desetine jedinica naoružanja, uključujući bacače granata i eksplozivne naprave.
09:26 04.12.2022
Ukrajinske snage su u nedelju ujutru granatirale Donjeck i Novolugansko, jedan civil je ranjen, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.
08:29 04.12.2022
Glavni razlog što Finska teži da uđe u NATO je navodna ruska nuklearna pretnja nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto u intervjuu za novinsku agenciju Kjodo.
Prema njegovim rečima, sa početkom specijalne vojne operacije u Ukrajini promenila se „realna bezbednosna situacija u Evropi“.
S obzirom na to, Finska je morala da razmisli o tome „kako da reaguje“ i „gde da dobije podršku“ u slučaju opasnosti od upotrebe nuklearnog i hemijskog oružja, što je i postalo osnovni faktor za odluku o članstvu u NATO-u, objasnio je ministar.
08:28 04.12.2022
Šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrej Jermak izjavio je da je prvi brod s 25.000 tona žita iz programa Grain from Ukraine („Žito iz Ukrajine“ ") stigao u Etiopiju, prenose ukrajinski mediji.
08:26 04.12.2022
Ukrajinska vojska je tokom proteklog dana izgubila do 65 ljudi, jedan tenk i tri oklopna transportera, saopštila je Narodna milicija Luganske Narodne Republike.
Narodna milicija Donjecke Narodne Republike je saopštila da su ukrajinske snage tokom proteklog dana izgubile 60 ljudi, dva samohodna artiljerijska uređaja, višecevni raketni bacač, devet jedinica oklopne i automobilske tehnike.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala