- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Ruska vojska: Iznad DNR oboren ukrajinski Su-25, uspešna ofanziva kod Artjomovska

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaPosada samohodne artiljerijske haubice 2S3 "Akacija" u zoni specijalne vojne operacije
Posada samohodne artiljerijske haubice 2S3 Akacija u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Pratite nas
Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su avion Su-25 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva kod sela Krasnoarmejsk u Donjeckoj Narodnoj Republici, a ruska vojska vodi uspešna ofanzivna dejstva u oblasti Artjomovska, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.
Konašenkov je dodao da su sistemi za PVO tokom prethodnog dana oborili devet ukrajinskih bespilotnih letelica u Luganskoj Narodnoj Republici, Donjeckoj Narodnoj Republici i Harkovskoj oblasti.
Osim toga, presretnuto je pet raketa ispaljenih iz višecevnog bacača raketa „Himars“ i „Uragan“ u LNR i Zaporoškoj oblasti, dok su dve američke protivradarske rakete „HARM“ oborene u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.
U Harkovskoj oblasti uništeno je skladište nafte, odakle su ukrajinski vojnici dobijali gorivo za vojnu tehniku u kupjanskom pravcu, dok je u Zaporoškoj oblasti uništeno skladište municije i raketnog i artiljerijskog naoružanja Oružanih snaga Ukrajine.
Portparol je istakao da ruska vojska vodi uspešna ofanzivna dejstva u oblasti Artjomovska (ukrajinskih Bahmut) u DNR. U protekla 24 časa u ovom pravcu ubijeno je više od 50 ukrajinskih vojnika, a uništeno šest oklopnih vozila.
U kupjanskom pravcu je napadom avijacije, artiljerijske vatre, tenkovima i teškim raketnim sistemima na položaje Oružanih snaga Ukrajine sprečen pokušaj ukrajinskih snaga da izvedu napad u LNR. Napadom na ljudstvo i vojnu tehniku Oružanih snaga Ukrajine u rejonu naselja Kislovka sprečen je pokušaj napada na položaje ruskih trupa u naselju Jagodno u Harkovskoj oblasti. U napadu je ubijeno više od 60 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva kamioneta i dva automobila.
U južnodonjeckom pravcu ukrajinske trupe pokušale su da upadnu u naselje Pavlovka u DNR. Tokom aktivnih dejstava ruskih trupa, neprijateljska jedinica je potisnuta na minsko polje i uništena artiljerijskom vatrom.
Bezuspešno su završani i napadi Oružanih snaga Ukrajine u pravcu naselja Ševčenko u Donjeckoj Narodnoj Republici. Napadom ruske jurišne avijacije i artiljerijskom vatrom ukrajinske snage potisnute su na prvobitne položaje uz značajne gubitke. U borbi je ubijeno 40 ukrajinskih vojnika, a uništeno je jedno borbeno vozilo pešadije i tri kamioneta.
U krasno-limanskom pravcu ukrajinske snage su neuspešno pokušale da napadnu položaje ruskih trupa. Ruske snage su artiljerijom odbile napad, a ukrajinske jedinice vraćene su na početne položaje.
U LNR su sprečeni napadi dve jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine u pravcu naselja Kremena. Takođe su uništene tri ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe. U ovim borbama poginulo je i ranjeno više od 80 ukrajinskih vojnika, a uništen je jedan tenk, borbeno vozilo pešadije i oklopno vozilo.
U oblastima naselja Grigorovka i Markovo u Donjeckoj Narodnoj Republici uništene su dve protivradarske stanice za protivbaterijsko ratovanje američke proizvodnje AN/TPQ-37.
Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 337 aviona, 178 helikoptera, 2.618 bespilotnih letelica, 391 protivvazdušni raketni sistem, 6.983 tenka i drugih oklopnih borbenih vozila, 909 vozila za višecevne raketne sisteme, 3.653 artiljerijska oruđa i minobacača, kao i 7.463 jedinice specijalnih vojnih vozila.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala