- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Izgubljeno poverenje: Zašto će odnosi Rusije i Zapada morati da se grade od nule

© AP Photo / Koji SasaharaDžo Bajden i Vladimir Putin
Džo Bajden i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 04.12.2022
Pratite nas
Odnosi Zapada i Rusije su na najnižem nivou od Hladnog rata i za sada ne postoji ni trunka nade da će doći do njihove obnove u bliskoj perspektivi. Razlog tome je što je među njima izgubljeno poverenje i što Vašington i Brisel strukturu evropske bezbednosti nastoje da grade oko NATO-a.
Ruski eksperti tako komentarišu izjavu šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova koji je povodom sastanka OEBS-a, na koji nije bio pozvan, upozorio da nekadašnji odnosi Moskve i Zapada ne mogu biti obnovljeni.
„Jasno je samo da ako i kada se u nekom trenutku naši zapadni susedi i bivši partneri, a od suseda se ne može pobeći, odjednom zainteresuju za to kako da se nekako obnovi zajednički rad na evropskoj bezbednosti, to neće biti moguće. Zato što obnavljanje znači povratak na ono što je bilo ranije. Ali biznis kakav je postojao do sada, neće postojati“, izjavio je Lavrov.

Odnosi Zapada i Rusije na najnižem nivou

Prema rečima ruskog politikologa Jurija Svetova, trenutni odnosi između Rusije i Zapada su izuzetno hladni.

„Odnosi Rusije i Zapada su loši i uopšte se ne razvijaju. Postali su hladni između ostalog i zato što je Evropa izgubila svoj subjektivitet. Ona je postala marioneta Sjedinjenih Američkih Država. Evropske zemlje su tokom specijalne vojne operacije pumpale Ukrajinu oružjem i obučavale vojnike ukrajinskih oružanih snaga. Stoga za sada ne postoji nada da će doći do obnavljanja ovih odnosa. A za to je kriv isključivo Zapad“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Da su odnosi Rusije i Zapada pali na najniži nivo od Hladnog rata slaže se i ekspert Ruskog instituta za strateške studije Sergej Jermakov.
„Trenutno nema nikakvih perspektiva za obavljanje dijaloga. Sve će zavisiti od pozicije Zapada. U konceptualnim dokumentima NATO-a i Evropske unije Rusija figurira kao neprijatelj. Vojna konstrukcija Zapada usmerena je na suprostavljanje Moskvi. U ovim uslovima, teško je zamisliti bilo kakvu obnovu odnosa barem do nekog prihvatljivog nivoa“, konstatuje sagovornik za RT.

Rusija se, ističe on, zalaže za prognozirane i stabilne odnose

„Sada sve zavisi od toga kako će se Zapad nadalje pozicionirati u odnosu n a Moskvu. U Vašington i Briselu ne žele da daju nikakve garancije bezbednosti, što je Rusija predlagala 2021. godine. Vrata NATO-a ostaju otvorena. To znači da će se arhitektura nove evropske bezbednosti u planovima Zapada graditi oko NATO-a. Odnosno, ostaće prisutni svi oni sporni momenti koji nisu dozvolili da se razvija obnovljeno, nekad strateško partnerstvo“, smatra Jermakov.
Kako kaže, u ovom trenutku nema ni govora o bilo kakvom partnerstvu, a najvažnije je da se obnove i koriste još postojeći mehanizmi dijaloga i kanala veze kako se ne bi skliznulo u neposrednu konfrontaciju.

Zapad fokusiran samo na Ukrajinu

Prema rečima direktora programa Međunarodnog razgovornog kluba „Valdaj“ Timofeja Bordačova, poverenje između Zapada i Rusije nestalo je još 2014. godine, kada su zemlje Evropske unije podržale državni udar u Ukrajini koji je bio usmeren protiv ruskih interesa.
„Tada je ono, zapravo, potpuno nestalo. Posle toga su Rusija i zemlje Evropske unije nekako pokušavale da održe diplomatski dijalog. Međutim, poverenja više nema“, objašnjava naš sagovornik.
Za hladne odnose između Rusije i Zapada, prema rečima Svetova, kriv je isključivo Zapad.
„Umesto da razmišljaju o razvoju širokog spektra odnosa koji je povezan sa mnogim oblastima ekonomije, kulture, politike i bezbednosti u kojima stvarno treba da sarađuju sa našom zemljom, zapadni političari su fokusirani samo na jedno – čime još pomoći Ukrajini da pobedi Rusiju? Što se nas tiče, mi smo susedi i nigde nećemo pobeći. Međutim, zapadne zemlje vole da prate uputstva Amerikanaca i nastaviće da pomažu ukrajinskoj državi. Zbog toga će odnosi ostati ovakvi do kraja specijalne vojne operacije“, veruje stručnjak.
Na pitanje da li ipak postoji makar neka mogućnost da u skorije vreme dođe do obnove odnosa između Rusije i Zapada, Svetov kaže da za sada nema ni trunke nade za to.
„Obnavljanje odnosa Rusije sa Zapadom će trajati više decenija. Rusiji će biti potrebno bar 10 godina da vrati poverenje koje je imala u Evropu“, objašnjava naš sagovornik.
Podsetimo, ruski ministar Lavrov nije prisustvovao sastanku šefova diplomatija zemalja članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u poljskom Lođu jer mu Varšava nije odobrila vizu. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je da je reč o odluci bez presedana, nespojivom sa statusom predsedavajućeg OEBS-a.
Led i vatra  - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
RUSIJA
Američki predsednik bi da pregovara sa Putinom o kapitulaciji Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala