- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

G7 i Australija ograničili cenu ruske nafte: 60 dolara za barel

© AP Photo / Rosneft press serviceRuska bušilica nafte na Arktiku
Ruska bušilica nafte na Arktiku - Sputnik Srbija, 1920, 03.12.2022
Pratite nas
Zemlje G7 i Australija postigle su konsenzus o uvođenju granične cene ruske nafte od 60 dolara po barelu, saopštilo je američko Ministarstvo finansija.

„Zemlje G7 i Australija, kao trenutne članice Koalicije za ograničavanje cena, postigli su konsenzus o maksimalnoj ceni od 60 američkih dolara po barelu nafte ruske proizvodnje u skladu sa jednoglasnom odlukom zemalja-članica Evropske unije“, navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, ograničenje cene za naftu iz Rusije stupiće na snagu 5. decembra ili „ubrzo nakon toga“. Istovremeno je potvrđeno da će granična cena za ruske naftne derivate biti naknadno objavljena, te da će pomenuto ograničenje stupiti na snagu 5. februara 2023. godine.
Zemlje G7 i Australija nameravaju da pažljivo prate efikasnost politike granične cene za naftu ruske proizvodnje i naglašavaju da je moguća korekcija cene u slučaju potrebe.
Pored toga, zemlje potvrđuju nameru da postepeno odustanu od upotrebe sirove nafte i naftnih derivata ruske proizvodnje na svojim domaćim tržištima.
„Ova obaveza ostaje nepromenjena nakon uvođenja politike ograničenja cena koja ima za cilj da omogući našim dobavljačima da isporučuju rusku sirovu naftu i naftne derivate u druge zemlje, što će osigurati stabilne isporuke energetskih resursa uz ograničenje prihoda Rusije“, navodi se u saopštenju.
Zemlje G7 su takođe pozvale države koje nisu deo koalicije, a koje uvoze rusku naftu da se pridruže politici ograničavanja cene. Po njihovom mišljenju, „to je u ekonomskim interesima“ pomenutih zemalja.
Prethodno je saopšteno da su stalni predstavnici članica EU postigli dogovor o graničnoj ceni ruske nafte.

Ograničenje cene ruske nafte

Evropska unija je početkom oktobra uvela osmi paket sankcija protiv Rusije, koji uključuje zakonodavnu osnovu za određivanje gornje granice cena za transport ruske nafte u treće zemlje morskim putem. Plan je da se od 5. decembra 2022. godine uvede ograničenje cena nafte, a 5. februara 2023. godine i za naftne derivate.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je komentarišući ideju Zapada da ograniči cenu ruskih energenata izjavio da Rusija neće ništa isporučivati van svojih granica, ukoliko to bude u suprotnosti sa njenim interesima.
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 02.12.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
EU postigla dogovor o graničnoj ceni ruske nafte; SAD pozdravljaju odluku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala